Elemzés, értékelés

Mi a közös a filmkritikusban és a nőgyógyászban? Az, hogy mindkettő ott keres hibát, ahol más élvezetet!

A frivol vicc azonban csak a film KRITIKUSOKRA igaz és nem a film ELEMZŐKRE, hiszen míg az előbbiek elsősorban a hibákat keresik, addig az utóbbiak a film egészét vizsgálják pozitívumokkal, negatívumokkal együtt. A Filmelemző blog is ez alapján akar "működni": elemzéseimben -- bármilyen rossznak, vagy jónak tartok is egy filmet -- mindig írok az alkotás erősségeiről és gyengeségeiről is.

Nyilván kell szempontrendszer is: bár Roger Ebert (a világ legjobb és leghíresebb filmkritikusa) 4 fokozatú (vagyis 4 csillagból álló) minősítési rendszert használt, nálam 5 pont szerezhető, viszont 4 tényező alapján alakul ki a végső értékelés:

  • 1 alaptörténet
  • 2 rendezés és forgatókönyv
  • 3 színészi játék
  • 4 látványvilág

film_szempontok.jpg

A végső vélemény pontozásban is megjelenik, melyet filmtekercsek szimbolizálnak. Öt filmtekercs a maximum, a szinte hibátlan film (90-100% közti), négy tekercset ér a MAJDNEM hibátlan alkotás, (vagyis 70-80% -os mű), 3 tekercset kap a közepes színvonalú film (50-60%), kettőt a gyenge és egyetlen tekercset a nagyon gyenge mozi.

4csillag.jpg

A blogon jellemzően a jobb minőségű, értékesebb, 70-80% -os vagy annál is magasabb százalékpontot érő filmeket értékeljük, de időnként akadnak filmek az alsóbb szegmensből is. 

filmelemzo_szeles.jpg

***