Az első nő, aki rendezői Oscart kapott és aki katonákról, háborúkról készít siker-filmeket [4.]

Az a sztereotípia, hogy a katonákról, kommandósokról és háborúkról csak férfiak tudnak eleget, megdőlni látszik, ha Kathryn Bigelow rendezői pályájára tekintünk. A 66 éves kora ellenére is gyönyörű -- 50 -nél nem többnek kinéző -- rendezőnő filmsikerei közt a Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza, A bombák földjén és az Atomcsapda is háborús övezetek és harcok poklába kalauzolja el a nézőket, ahol a főszereplők mindig katonák, ügynökök vagy kommandósok. De az említettek mellett Kathryn Bigelow készítette egyébként az 1991 -es év talán legnagyobb sikerfilmjét, a Holtpontot is, Keanu Reeves, Patrick Swayze és Gary Busey főszereplésével. (Újabb feldolgozása, 2015 -ben került a mozikba, lényegesen mérsékeltebb sikerrel, Ericson Core rendezésében, Luke Bracey és Edgar Ramirez főszereplésével.)

bigelow1.jpg

Kathryn Bigelow (2016) /variety.com/

Ami Bigelow kisasszony többi munkáját illeti, ő rendezte a következőket is: The Loveless (1981), Born in Flames (1983), Alkonytájt (1987), Kék Acél (1990), Wild Palms (1993), Strange Days - A halál napja (1995), Hullámtörés (1996), Örvénylő vizeken (2000), Karen Sisco - Mint a kámfor (2003), Cartel Land (2015), Detroit (2017).

Gazdag szakmai múlt, melyből kiemelkedik két film: az egyik A Bombák földjén (The Hurt Locker - 2008), a másik a Zero Dark Thirty (2012). Ami az előbbit illeti: a 82. Oscar gálán, 2010 -ben, valósággal tarolt, hiszen 9 jelölést is kapott, amiből hatot díjra is váltott és rangos arany szobrocskákat gyűjtött be, például a legjobb rendezésért járót. Ezzel Kathry Bigelow filmtörténelmet írt, hiszen korábban -- az Oscar-díj közel 90 éves múltra visszatekintő időszakában -- hölgy még soha nem kapott rendezésért Oscart. 

bombak_foldjen.jpg

A bombák földjén (részlet)

Az elismerésre méltó eredménnyel egyébként volt férjét James Cameront is lekörözte, hiszen a legjobb filmért járó díjáért az iraki háborúban játszódó film többek közt az Avatárral is versengett (ami Cameron sikerprodukciója, 2,6 milliárdos bevétellel). Annak idején az amerikai média foglalkozott is az elvált pár versengésével, számtalan cikket megjelentetve Bigelow és Cameron szakmai rivalizálásáról.

bigelow2.jpgA bombák földjén, a 2003 -ban kezdődő második iraki háborúban játszódik, mely kifejezetten Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmának megdöntéséért indult, (amerikai magyarázat szerint azért, mert tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik és támogatja a terrorizmust). A film egy bombákat hatástalanító, tűzszerész csapat mindennapjait mutatja be a háború poklában. A főszereplő: Jeremy Renner, mint William James őrmester áll helyt, embert próbáló körülmények és ellenséges mesterlövészek ténykedése közepette, miközben 40-50 fokos hőség, sivatagi viszonyok és bármikor robbanó bombák teszik elviselhetetlenné a szolgálatot (és az életet). [A képen a 182 centis rendezőnő áll Jeremy Renner mellett a 2010-es Oscár gálán.]

Kathryn Bigelow érzékletesen tárja elénk a bombaszakértők munkáját illetve mindennapjait, noha nem tevékenykedett soha katonaként. 1951-ben született a kaliforniai San Carlosban és bár szülei egyszerű munkások voltak, benne korán kialakult a művészetek iránti érdeklődés. Művészeti alapdiplomájának megszerzése után a New Yorki Columbia Egyetemen szerzett filmes mester-diplomát, majd 1978-tól már rendezőként kezdett dolgozni. Alig 10 évvel később szorossá vált kapcsolata  a 3 évvel fiatalabb James Cameronnal, amiből aztán 1989-ben rövid időtartamú házasság lett. (alig két évvel később, 1991 -ben váltak el.) Igazi karrierje is ekkortájt indult el, az 1991 -es Holtpont sikerével. 

Másik híres rendezése a 2012 -es évhez kötődik, amikor elkészítette az Oszama bin Laden kézre-kerítését és likvidálását bemutató thrillerét, a Zero Dark Thirthy -t. A film átélhetően és hűen mutatja meg a terrorista-vezér elfogásához vezető 10 év küszködéseit, melyben egy kis CIA csoport egy nő vezetésével jött rá végül arra, hogy a futárokat követve lehet megtalálni az Al-Kaida vezetőjét. Az USA ekkoriban minden elkövetett bin Laden kézre-kerítéséért, hiszen őt tették felelőssé a 2001 -es WTC tornyok elleni terrortámadásokért és így 3 ezer ember haláláért. (25 millió dolláros vérdíjat hirdettek bárkinek, aki megadja tartózkodási helyét)

zaro_dark_thirty.jpg

Zero Dark Thirty (részlet)

A hajsza végül váratlan eredményt hozott: kiderült, hogy bin Laden a pakisztáni Abbotabad városában, egy hatalmas villában bujkál. Az egyik futárja vezette el hozzá az amerikaiakat. A film megmutatja a nyomozást, a csoport kudarcait, kitartását és sikerét is. Bemutatásra kerül a terrorvezér elfogásának és megölésének katonai akciója is (melyre egyébként 2011 május 2-án került sor). A főszerepet a gyönyörű Jessica Chastain játszotta, nagyszerű alakítással.

Kathryn Bigelow korunk talán legjobb női rendezője, valódi tehetség, nagyszerű és értékes filmek készítője. Reméljük a későbbiekben is láthatunk még tőle a Holtpont, A bombák földjén és a Zero Dark Thirty színvonalához hasonló remekműveket.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

logo.jpg

2018.08.09.(21:10)