Gyermekrablás (Kidnap) - egy drámai akció-thriller Halle Berryvel [5.]

Ezt a különleges tavalyi filmet háromszor is megnéztem, annyira tetszett. Az első megtekintéskor két megállapítást is tettem, (rögtön a székből felkelve): az egyik, hogy Halle Berry 51 évesen is magával ragadóan gyönyörű, a másik pedig, hogy Luis Prieto tud rendezni. A film gyors tempójú, utolsó percéig izgalmas és átélhető. Annyira, hogy én csak a 95. percben, a feliratok megjelenésénél vettem nagyobb levegőt, észre nem véve, hogy addig szinte visszatartott lélegzettel néztem a mozivásznat. Nem túlzás: a Gyermekrablás erős akció-thriller, látványos üldözésekkel és jó sztorival.

kidnap2.jpg

A történet -- spoiler mentesen -- annyi, hogy elrabolnak egy gyereket az anyjától, aki nem tud segítséget kérni, így maga ered a rablók nyomába. Nem adja fel, küzd és utolsó leheletéig harcol, anyatigris módjára. Lehetetlen nem együtt érezni az anyával, lehetetlen nem szurkolni neki, és lehetetlen higgadtan szemlélni, izgulás nélkül mindazt a viszontagságot, amin keresztül kell mennie. Szimpatikus, drámai és heroikus az egész.

Halle Berry teljes átéléssel alakítja Karla Dyson, egy hétköznapi anya karakterét, amiben biztosan szerepe van annak is, hogy egy 9 és egy 4 éves kisgyermek édesanyja (sőt egyes hírek szerint jelenleg is babát vár). Ami a film sztoriját illeti: érheti támadás a történetet azon az alapon, hogy a főhősnő teljesen egyedül próbálja elfogni a gyermekrablókat, ám tegyük rögtön hozzá: a film szépen megmutatja, hogy nincs más választása, hiszen a telefonját elveszíti és forró nyomon, azonnal indul a tettesek után. Ugyancsak támadható, hogy túlontúl profi és kommandóshoz illő az, ahogyan küzd a rablókkal, ám erre meg azt mondom: egy anya, hasonló helyzetben tényleg mindenre képes a gyerekei életéért [mellesleg egy apa is] (aki házas és családos, az ezt pontosan tudja).

Több jelenetnél is elgondolkodik az ember: "én mit tennék, ebben a helyzetben"? Az egyik ilyen, amikor elgázolhatnál a veszélyesebb rablót, mégsem teszi. (Én megtenném, szemrebbenés nélkül.) Ugyancsak kérdéseket vet fel a rendőrséghez való viszony: a nő egyszerűen nem tud kapcsolatba lépni velük, amikor meg összejöhetne a contact, a hatóság embereiben nincs elég rugalmasság. Végül a záró jelenet, a rablókkal való leszámolás is érdekes: kinek lenne elég ereje a végső összecsapáshoz? 

kidnap3.jpg

Halle Berry két évvel korábban, 2013 -ban forgatta, Brad Anderson rendezésében "A hívás" -t, mely jobb értékeléseket kapott az IMDb -n és a Rotten Tomatoes -on is és amelyet sokan hasonlítanak a Gyermekrabláshoz. Sok dologban valóban jobb lett (több izgalom, több akció, sokkolóbb zárás), de drámaiság és érzelmek tekintetében a Kidnap az első. Halle Berry valódi érzéseket mutat a Gyermekrablásban, kétségbeesését tényleg átérezzük, mint ahogy elszántságát és vad dühét is, iszonyú aggódása és félelmei mellett. 

A Kidnap filmes műfaját tekintve négy kategóriába is beletartozik, hiszen egyszerre thriller, akciófilm, dráma és krimi. A felsoroltak mindegyike tetten érhető, hiszen az eseménysor kiváltja belőlünk a thrillerekre jellemző borzongást (thrill = borzongás), láthatunk szédítő akciójeleneteket az üldözések, majd a végső harc során, van mindebben dráma is, hiszen egy magányos anya küzd gyermeke életéért és kapunk egy kis krimit is, hiszen a rablók kiléte, szervezettsége rejtély marad. 

A filmet ajánlani tudom akció-fanoknak és mindazoknak, akik szeretik az átélhető izgalmakat és az idegeket próbára tevő hajszákat. Értékelésem: 65-70% 

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

3csillag.jpg

logo.jpg

2018.08.11.(10:46)