Ami jó és ami nagyon gyenge az új Predator filmben [7.]

Éppen 31 éve annak, hogy John McTiernan 1987 -ben elkészítette Svarcival a legelső ragadozó filmet, mely rögtön óriási sikert aratott és amelyben szerepet kapott az akkoriban 26 éves Shane Black is. Aztán Mr Black átült a kamera túlsó oldalára és 2005 -től rendezésbe kezdett. Legelső zsengéje azonnal zseniális lett: a "Durr, durr és csók" (Robert Downey Jr, Val Kilmer és a gyönyörű Michelle Monaghan főszereplésével). Fanyar humor, helyzetkomikum, óriási alakítások és kiváló rendezés jellemezte a végeredményt. Később Black -nek születtek ugyan nagyon gyenge alkotásai is (mint a Rendes fickók), ám 2018 -ban visszatért "gyökereihez" a Ragadozó alakjához. Ezúttal azonban nem szereplőként, hanem rendezőként láthatott egy új epizód elkészítéséhez. Ez lett az idén mozikba került Predator - A ragadozó.

predator_2018.jpg 

A film kapott hideget és meleget egyaránt, ráadásul az IMDb -n alig közepes értékelést kapott (5,5 ponttal), miközben az eredeti, 1987 -es változat ma is 7,8 ponton áll (338 ezer szavazat után). Ugyanakkor hozzá kell tegyük: vannak a filmnek pozitívumai is. Ide tartozik például a vagány karakterek és dumák sora, mellyel kétségtelenül Black megreformálta a franchise eddigi komor alaphangulatát. Ehhez az új részhez Black nem szerződtetett sztárokat, de talán jobb is. A főszerepet a 37 éves Boyd Holbrook kapta az egzotikusan gyönyörű Olivia Munn oldalán. A többiek (Trevante Rhodes, Keegan Michael Key és Alfie Allen) felejthető alakítást nyújtanak. A kivétel Holbrook mellett talán Yvonne Strahovski, akinek nevét érdemes megjegyeznünk, annyi elánnal alakította karakterét (bár szerepe csak nyúlfarknyi az egész filmben).

Pozitívum, hogy ezúttal kapunk valamiféle "csapatérzést" is, hiszen van egy furcsa összetételű brigád is a történetben, mely belecsöppen a ragadozó üldözésébe és idővel nagyon belejön a harcba. A csapat tagjai elvarázsolt figurák, csupa elvont, problémás fickó, akiket az amerikai hadsereg épp elkülönítésre szán (sittre vágva őket valamiféle táborba utalva az egész társaságot). Mert mindannyian katonák, ráadásul a legjobbak közül. Csak épp kicsit kattantak. Ha a forgatókönyv és rendezés jobban rámegy erre a szálra, alaposabban kidolgozva a karaktereket és eredetiséggel feltöltve a figurákat, akkor a végeredmény nagyságrendeket javulhatott volna. De sajnos Black elpuskázta a dolgot.

Itt el is jutunk a negatívumokhoz: az első rögtön az alaptörténet és forgatókönyv. (Innentől spoiler alert!) Nagyon gagyi ugyanis az az alapállás, mely szerint a ragadozóknak két alfaja létezik: a kisebbek és a felturbózott genetikájúak (az előbbiek "csak" három, utóbbiak viszont 4 méteresek) és miközben a kicsik jóindulattal érkeznek a Földre (hogy segítsenek nekünk), addig a nagyok ellenségesek és hódítani jönnek. Mondani sem kell ezek egymással is hadban állnak. Túl azon, hogy ez az egész egyáltalán nem passzol az előzmény részekhez, gyengécske is. Pláne úgy, hogy a nagy megöli a kicsit, a kattant csapat meg persze végez az óriással.

Negatívum az is, hogy a legújabb részben alig kapunk a "predator-élményből", azaz alig-alig látjuk a ragadozókat és nagyon kevés a harci jelenet illetve komoly akció is. Túl sok a CGI és túl kevés az eredetiség. Ha a korábbi részekhez hasonlítjuk, bizony nagyon lemarad Black filmje. A legelső, 1987 -es epizód telitalálat (8,5 pontos), a Danny Glover nevével fémjelzett második rész (1990) már kicsit visszaesés (8 pont), bár kétségkívül nagyon hatásosak a városi körülmények közt zajló harci jelenetek (de Glover nagyon nem Svarci). A 2010 -es Ragadozók (azaz harmadik fejezet) Antal Nimród rendezésében és Adrien Brody főszereplésével viszont újra nagyon jó, sőt fantáziát és új megközelítéseket visz a történetfolyamba (8,5 pont). Közben 2004 -ben és 2008 -ban elkészültek a versus részek is, melyek durván nagyot buktak. Ezek közül a másodikat nem is lehet 5 pont fölé értékelni (az IMDb -n is 4,7 csillagot kapott), viszont az első egyáltalán nem rossz, sőt simán 7 pontos.

A legújabb, mostani fejezet sajnos sok helyen a második versus film színvonalán van értékelve, pedig azért lényegesen jobb annál. Értékelendő a reform-szándék, néhány jelenet kivitelezése és a "csapat" megjelenítése is. Vannak benne látványos, élvezhető jelenetek és alapvetően a tempó is pörgős.

A Filmelemző blog értékelése: 60%, azaz 3 / 5 pont, vagyis egyértelműen jobb a második versus résznél, de az elsőt nem előzi meg. Nézhető, közepesnél valamivel jobb minőség. Sajnos kihagyott lehetőség.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

3csillag.jpg

logo.jpg

2018.12.20.(22:58)