Kedvenc filmjeink voltak 2018-ban [9.]

Az idei évben nagyon sok film aratott sikert a mozipénztáraknál (és a filmes honlapokon, blogokon), de rengeteg bukás és csalódás is árnyalta az összképet. A Filmelemző író blog is kialakította a kedvenceinek listáját. Ezúttal 12 + 1 filmet választottam kiemelésre:

12. The Commuter - Nincs kiszállás

thecommuter.jpg 

Jaumet Collet-Serra izgalmas krimi-thrillere feldobta az év-kezdetünket idén januárban. A filmben Liam Neeson korát meghazudtoló fürgeséggel és kisugárzással alakít egy visszavonult zsaruból lett biztosítási ügynököt, akit akció-dús tettekre aktivizál rejtélyes Joanna (Vera Fermiga) felbukkanása. Izgalmak, akciók és rejtélyek ezekkel a szavakkal jellemezhetjük leginkább a végeredményt. Vannak fordulatok és "agyalni való" is, sőt kapunk egy remek csattanót a végére. Értékelésem erős 70-75%. Nálam idén ez a film lett a tizenkettedik. 

11. Meg - Az őscápa 

meg.jpg

A 11. helyre futott be az idei nyár érdekessége, Jon Turteltaub különleges, cápás látvány-scifije Jason Statham -mel a főszerepben. A cselekmény középpontjában egy kihaltnak hitt őscápa (megalodon) áll, mely kiszabadul korábbi elszeparáltságából és az egész világot fenyegeti. Csakhogy itt van Jonas Taylor, alias Jason Statham, aki persze jól elbánik vele. Nem egy túl nagy sztori, de a látvány nem rossz és a film igazi kikapcsolódást nyújt. Gondolkodni nem kell sokat az igaz, de hátradőlve élvezhetjük az egészet, épp ahogyan a Filmworlds elemzése is javasolja. 

10. Bosszúvágy (Death Wish)

bosszuvagy.jpg

Eli Roth és Bruce Willis izgalmas krimije - mely az 1974-es nagy sikerű Charles Bronson film ötlete alapján készült - igencsak megosztotta a rajongókat idén márciusban. Akadtak elismerő elemzések, de komoly bírálatok is. Pedig egy szórakoztató és hihető alkotásról van szó, mely az egyszerű "kisember" kiszolgáltatottságáról, igazságérzetéről és bosszújáról szól. Az öreg Bruce pedig kitesz magáért. A Bosszúvágyban van érzelem, akció, elgondolkodni való (önbíráskodás kontra hit a rendőrségben) és izgalom is bőségesen. Nálam a 10. helyen végzett. 

9. Deadpool 2

deadpool2.jpg

David Leitch révén új kezekbe került idén a Deadpool-folytatás. A májusban bemutatott rész erősen megosztotta a Deadpool-fanokat: itt is akadtak fanyalgók, de rajongók is. Ami tény: a 2016-os, Tim Miller rendezte epizód 8,0 pontot kapott, a 2016 -os folytatás pedig 7,8-at (az IMDb szavazó-közönségétől). Ez azt jelenti, hogy a folytatás lényegében alig maradt el az eredetitől. Ryan Reynold most is elég idétlen (csak amennyire a figura megköveteli) a látvány sem rossz, csupán a sztori gyengébb hangyányival az első résznél. Az elemzések legtöbbje szerint viszont összességében "rendben van" és szórakoztató értéke is kiemeli az idei filmek közül. Nálam, most kilencedik. 

8. Jurassic World: Bukott birodalom

jurassic2.jpg

Annyiszor kapott hideget - meleget Juan Antonio Bayona folytatásos Jurassic World filmje, hogy üdítő dolog volt néha kedvező elemzést is olvasni erről az egyszerű látvány-popcorn moziról. Mert végeredményben tényleg nem olyan rossz, mint amennyi fikázást kapott júniusi premier bemutatója óta. Persze nem kell Dosztojevszkij -i vagy Gogol mélységű tartalmakat várni tőle és akkor elég jól el lehet lenni vele. Szórakoztatóak például az akciók és a kerek fenekű Brye Dallas Howard is kellemes látvány nyújt, a macsós Chris Pratt oldalán. Kell e sokkal több egy szimpla látvány-mozihoz? 

7. Solo: Egy Star Wars történet

solo_film.jpg

Rengetegen várták, de rengetegen csalódtak is benne (köztük én magam is). Valahogy nem lehetett érezni a Star Wars feeling -et ebben a Csillagok háborúja spin off epizódban, még annyira sem mint a Rogue One -ban. Mégis túlzás lenne azt állítani, hogy a 2018 -as filmes palettából ne emelkedne ki akcióival, látványvilágával és lendületes rendezésével. Bár kedvenc Star Wars blogom elemzését idézve: "csak egy könnyed kalandfilm" ebben a minőségében igenis szórakoztató. (Csak ne hasonlítgassuk a klasszikus részekhez és főleg az eredeti Han Solo karakterhez.) 

6. Mission Impossible - Utóhatás

mi6.jpg

Nagy a Mission Impossible filmek rajongótábora (jómagam is ide tartozom), így óriási várakozás előzte meg az idei rész bemutatóját. A végeredmény pedig nem okoz csalódást, ahogyan az augusztusi kritikánkban is megírtam. Kiváló a szereplőgárda, a szokásosnál több a humor, nem rossz a sztori sem és baromi látványosak az akciók (földön, vízen levegőben). Ethan Hunt legújabb története egyértelműen beelőzte a legújabb Bond filmet (Spectre), nme kis részben Tom Cruise eltökéltsége miatt. Nálam ezúttal az idei év hatodik legjobbja lett Christopher McQuarrie kiváló rendezése. 

5. Vörös veréb

voros_vereb.jpg

Az idei kémfilm a Vörös veréb lett, mely közepesnél csak alig valamivel nagyobb sikert ért el a legtöbb filmes portálon. Bár különleges aktualitást ad a sztorinak, hogy a jelenlegi, putyini Oroszországban játszódik, a hitelesség sajnos több ponton is sérül. Mégis elmondhatjuk. az idei év egyik emlékezetes alkotása. Bepillanthatunk a kémvilágba és megszemlélhetjük Jennifer Lawrence észbontó testét is, meztelenül. Hab a tortán, hogy a budapesti Gellért-fürdő is felbukkan a történetben és a csattanó is nagyot szól a legvégén. Értékelésem: 80%

4. A víz érintése

viz_erintese.jpg

Négy Oscarral jutalmazott, különleges történetként szerzett magának világhírnevet Guillermo del Toro drámája, A víz érintése, mely jelentősen megosztotta a filmkritikusokat. Az itthon megjelent elemzések közt akadtak elismerőek is, melyek közül a Filmek röviden blog elemzése pozitívan értékelte, de sokan meseszerű és groteszk sztorinak tartották. Pedig A víz érintésének mélyebb tartalma és több rétege is van, például a társadalom perifériájára szorultak helyzetét bemutatva. Maga a kulcsfigura, az emberszerű vizi lény is ide tartozik, akárcsak filmbeli szerelme a néma takarítónő, aki kiszabadításán dolgozik. Nálam idén ez a film lett a negyedik. Értékelésem: 80%  

3. Hang nélkül

hang_nelkul.jpg

John Krasinski emlékezetes thrillere egészen különleges élménnyel ajándékozta meg május elején az izgalmas filmek és horrorok kedvelőit. A sztori önmagában sem hétköznapi: hangra és zajra aktivizálódó szörnyek tartják félelemben a Földet, melyet sikerrel szálltak meg az idegenek. A túlélők (alig maroknyian) csak teljes csendben élve maradhatnak életben, akárcsak az Abbott család. A gyermekek megszenvedik a némaságot, ráadásul a szörnyek meg is támadják kis farmjukat. A sokkoló film elképesztő feszültségben tartja végig a nézőt, ami miatt a Hang nélkül kategóriájának egyik legjobbja és az idei év bronzérmese nálam. Értékelésem: 85%

2. Sztálin halála (The Death of Stalin)

sztalin.jpg

A nagy szovjet diktátor utolsó napjait bemutató és halálát követő politikai marakodást szatirikusan ábrázoló, fanyar humorú fekete-komédia egyértelmű sikert aratott a rajongóknál. Főleg a történelem-szerető és a Sztálini korszakot ismerő rajongókat nyerte meg magának a szokatlan stílus, mely egészen hétköznapi, sőt nevetséges figurákként mutatja meg a Szovjetunió legfélelmetesebb alakjait: Hruscsovot és például a rettegett Beriját. Vicces, fanyar és tanulságos történet, formabontó "csomagolásban" Armando Iannucci rendezésében és Steve Buscemi, Simon Russell Beale illetve Michael palin remek alakításában. A film októberi kritikánk alapján az idei ezüstérmes nálam. Értéklelésem: 85%

1. Három óriásplakát Ebbing határában

harom_oriasplakat.jpg

Martin McDonagh sajátos témájú drámája az idei év egyik legelismertebb produkciója lett. Ha készült elgondolkodtató és bennünk nyomot hagyó alkotás idén, akkor az bizony a Három óriásplakát Ebbing határában. Óriásit alakít Francis McDormand, Woody Harrelson és Sam Rockwell is. Közülük ketten (McDormand és Rockwell) Oscart is kaptak játékukért (teljesen megérdemelten). Egy brutálisan megerőszakolt, majd megölt kamaszlány tehetetlen édesanyja áll a sztori középpontjában, aki igazságtételre vágyik. Ezért plakátolja ki a helyi rendőrfőnököt bíráló sorait a főút mellé, elindítva ezzel az eseményeket. Az idei filmek listáján ezt az alkotást tettem a legelső helyre. Értékelésem: 90%

+ 1 Ragadozó városok (Mortal Engines)

ragadozo_varosok1.jpg

A 2018 -as év még utolsó napjaiban is tartogat(ott) meglepetéseket. Christian Rivers, Új-Zélandi rendező szuper-látványos akció-fantasy -ja, a Ragadozó városok például meglepte a mozilátogatókat, pörgős történetével, látványorgiájával és hihetetlen akciójeleneteivel. [elemzés a Filmflashtől] A film főszereplői jórészt ismeretlenségből felbukkanó fiatalok: például a gyönyörű, 30 éves izlandi színésznő, Hera Hilmar (Hester Shaw szerepében), a 26 éves Leila George (Vincent D'Onofrio és Greta Scacchi bombázó lánya) illetve az Írországban született ugyancsak 30 éves Robert Sheehan (a női szíveket megdobogtató fiús-férfias új sztárpalánta).

ragadozo_varosok2.jpg

A filmről csak jót mondhatok, tényleg az idei év egyik legjobbja: egy lenyűgöző fantasy, csodálatos képekkel, hyper-mozgalmas jelenetekkel és egy egészen jól kitalált sztorival. Minden korosztály számára élvezetes produkció. Listám 12 + 1 eleme nem is lehet más, mint 2018 utolsó nagy sikere, a Ragadozó városok.  Értékelésem: 85-90%.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

5csillag.jpg

logo.jpg

2018.12.28.(00:54) 

Címkék: 2018 filmjei