Új magyar történelmi dráma: Guerilla [17.]

Időről időre új történelmi témákat választ a magyar filmgyártás és próbál színes múltunkból kiemelni és átélhetővé tenni bizonyos fejezeteket. Két éve, 2017 tavaszán Herendi Gábor a Kiegyezés utáni évek Magyarországára kalauzolt bennünket a Kincsem című film segítségével (betekintve a híres versenyló sikereibe), idén pedig március elején Kárpáti György Mór jóvoltából mélyedhetünk majd el az 1848/49-es szabadságharc utáni napok eseményeiben, megismerve a világosi fegyverletétel utáni időszak világát. A film jelentős támogatást, mintegy 64 millió forintot kapott a Filmalap Inkubátor Programjától és január végén kerül a göteborgi filmfesztiválra. A haza mozik várhatóan március 7-én tűzik majd műsorukra.  

guerilla.jpg 

A sztori központi alakja egy testvérpár: Barnabás és Antal, akik túlélik az 1848/49 -es szabadságharc nagy csatáit illetve harci eseményeit és 1849 nyarán épp életük legizgalmasabb, legfurcsább időszakára készülnek. Barnabás, akit Váradi Gergely alakít, bujkálva vészeli át a viharos történelmi éveket -- hiszen besorozása elől megszökik -- öccse, Antal viszont, akit Vilmányi Benett játszik, a harcot választja és 1849 nyári hónapjaiban nagy elszántsággal küzd a frontokon. Mivel Antalt a háború kezdetén Barnabás helyett sorozzák be, az idősebb testvért lelkiismeretfurdalás gyötri és elhatározza, hogy megkeresi és hazaviszi öccsét. A világosi fegyverletételről azonban egyikük sem értesül: Antal gerillákkal készül a harc folytatására egy erdőben (tizenéves és huszonéves fiatalok közt), Barnabás pedig őt keresve kóborol a harc sújtotta vidékeken. Végül találkoznak (hisz az utolsó napokban Barnabást is besorozzák), de a viszály fellángol közöttük, ugyanis mindketten ugyanabba a csodaszép, beteg-ápoló lányba, (Lucába) lesznek szerelmesek. Lucát Mészáros Blanka alakítja a filmben. 

guerilla2.jpg

A film sajátos emberi sorsokon keresztül mutatja be 1849 nyarának Magyarországát és az akkori fiatalok félelmeit, érzéseit illetve életszemléletét. Kárpáti György Mór kiváló érzékkel, érdekesen nyúlt a témához: nem hatásvadász kalandfilmet vagy szájbarágós, könyv-ízű történelmi tanulmányt készített, hanem átélhető emberi drámát alkotott, a magyar történelem egy darabkájának megidézésével. Korábban, Erdő című vizsgafilmjével egyértelmű sikert aratott a Berlinálén és Provincia című diploma-fimjével Cannes -ban. 

A Guerilla további színészei: Ilonka szerepében: Radetzky Anna, Csont szerepében: Orbán Levente, Attila szerepében: Baráth Attila, Misi szerepében: Hajdu Tibor. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg Lányi Zsófi, a jelmeztervező Szlávik Juli, a látványtervező Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a hangmérnök Balázs Gábor. A film előzetese.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

4csillag.jpg

logo.jpg

2019.01.26.(18:10)