Marvel Kapitány - egy közepes MCU mozi [19.]

Ha egy Marvel-filmet értékelünk, minősítünk, kritizálunk vagy jellemzünk, akkor alapvetően két megközelítés lehetséges: vagy Marvel-rajongóként (a franchise részeként vizsgálva és a többi MCU [Marvel Cinematic Universe] produkcióhoz hasonlítva) vagy kívülállóként, mint bármilyen más filmes alkotást elemezve. Jelen posztban mindkettőre vállalkozunk, nagyon röviden.

marvel1.jpg 

Ha a többi Marvel produkcióval vetjük össze és az utóbbi két év összesen 10 másik Marvel filmjéhez hasonlítjuk, (melyek: A Hangya és a Darázs, Bosszúállók: Végtelen háború, A Fekete Párduc, Venom, Thor: Ragnarök, Deadpool 2, Logan, Pókember - Hazatérés, Galaxis őrzői 2, Doktor Strange) akkor az első benyomásunk az, hogy a Marvel kapitány látványvilága sokkal visszafogottabb, mint a felsorolt filmeké. Különösen a Végtelen háború, Ragnarök és Fekete párduc összevetésekben feltűnő ez a különbség. A Ryan Fleck - Anna Boden rendezőpáros érezhetően óvatosan bánt a CGI jelenetek adagolásával, bár az a helyzet, hogy amelyek bekerültek, azok sem lettek különösebben színvonalasak. Ha már itt tartunk, a Filmelemző író blog rangsora a Marvel-film tekintetében a következő:  

  • 1. -- Amerika kapitány: Az első bosszúálló (2011)
  • 2. -- Vasember (2008)
  • 3. -- Amerika kapitány: A polgárháború (2013)
  • 4. -- Amerika kapitány: A tél katonája (2014)
  • 5. -- Pókember (2002)
  • 6. -- Bosszúállók (2012)
  • 7. -- A hihetetlen Hulk (2008)
  • 8. -- Thor (2011)
  • 9. -- Bosszúállók: Végtelen háború (2018)
  • 10 -- A galaxis őrzői (2014)

A Marvel Kapitány ebbe a bizonyos TOP 10-be sajnos nem fér be, ami már önmagában sokat elárul a színvonalról. A Marvel és DC filmvilága rengeteg jó alkotást tartalmaz, nem könnyű az élvonalba kerülnie az új produkcióknak.

A visszafogott látványvilág után a második észrevétel, mely a Marvel Kapitány megtekintése után azonnal kialakul  bennünk -- és pozitívumként rögzül -- hogy ez a mozi a 90-es évek filmjeinek kicsit retro hangulatvilágát tükrözi számunkra. A jelenetek stílusa, a párbeszédek, de még a képi és hangi világ is a két évtizeddel korábbi alkotások felé mutat (megidézve nekünk a korabeli időket), hiszen a cselekmény valóban a 90-es években játszódik. 

marvel2.jpg

És ha már pozitívumokról esik szó: ki kell emelnünk Samuel L. Jackson játékát is, Nick Fury szerepében. Egyértelműen a film legjobb alakítását nyújtja. A főhősnő, az alig 29 évesen már Oscar-díjas Brie Larson (aki amúgy A szoba című 2015-ös drámában teljesítettekért kapta az arany szobrocskát) felemás emléket hagy az emberben. Már azt illetően, amit a Marvel Kapitányban nyújt. Az ugyanis gyengécske. Az igaz, hogy nem könnyű egy buddy cop jellegű szuperhősfilmben helytállni (a Fury -val alkotott párosukra utalnánk), tény, hogy Bries kisasszony Carol Denversként nem élete legkiemelkedőbb játékát mutatja. De persze nála is kiemelhető néhány pozitívum: egyrészt egy vagány, már-már fiús csajként jeleníti meg karakterét (megmaradva szexis nőnek is) és szakítva klisékkel, másrészt kifejezetten jól áll neki a humor, melyet sikeresen csempésznek jeleneteibe. 

Noha első pillantásra erős csapat alkotja a Marvel Kapitány szereplőgárdáját, a végeredményben valahogy nem jön át a legjobb Marvel-produkciók átütő, néha lehengerlő lendülete. Jude Law hozza kötelezőt, de nem emlékezetes az, amit csinál, viszont Ben Mendelsohn (a Zsivány Egyes Krennick igazgatója) és Anette Bening elismerést érdemelnek. Csak éppen valahogy együtt nem erősek, ami lehet, hogy az egész film halvány jellege miatt érezhető. 

marvel3.jpg

Az akciójelenetek alacsony száma, rövid időtartama és fajsúlytalansága teljesen érthetetlen, főleg akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy a Marvel-látványfilmek stílusjellegének szerves részét képezik kezdetektől az élvezetes és színvonalas akciók, melyek nélkül az egész franchise-idegenné válik. Sajnos ez történt a Marvel Kapitánnyal is, reménytelenül belesüppedt a középszerűségbe, melynek egyik oka épp a komolyabb akciójelenetek hiánya (sok egyéb hiány mellett).

Mindent egybevéve az új Marvel-mozi -- melynek címválasztása gyarapítja a készítők érthetetlen döntéseit (lévén, hogy nincs olyan szereplő a sztoriban, hogy Marvel-kapitány) -- egy közepesre sikeredet, akció- és látvány szegény, kevés elemében emlékezetes, leginkább halovány kísérlet egy új Marvel-figura felfuttatására és a Marvel-univerzum bővítésére. Értékelésünk: 55% (Samuel L. Jackson miatt 50 fölé helyezve a végső %-ot).

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

3csillag.jpg

logo.jpg

2019.03.09.(19:23) 

Kapcsolódó, cikkek, posztok: