Az 5 legjobb kommandós film (szerintünk) [27.]

Sajátos részét képezik a filmművészetnek az úgynevezett kommandós-filmek, melyekben különleges alakulatok bevetéseit láthatjuk, amint hihetetlen (vagy legalábbis nehezen teljesíthető) küldetésekben állnak helyt, többnyire hősies tetteket végrehajtva. Ezeknek a filmeknek egy része valós, megtörtént eseteken alapul, de vannak kitalált sztorikra épülő filmsikerek is. A közös jellemzők a következők: a főhősök többnyire amerikai kommandósok (SEALs egységek tagjai vagy deltások), az ellenfelek nagyobbrészt fejlődő országok katonái (arabok, latin-amerikaiak ... stb), végül: a számbeli fölény az utóbbiaknál, a technikai tudás és hősies helytállás pedig az előbbieknél érvényesül. Fontos még, hogy a kommandók tagjai vagány, "tökös" fickók, akiknek átérezzük küzdelmeit és szenvedéseit. De nézzük a listát: a Filmelemző listája mindössze öt elemből áll:

5. Elit kommandó (Navy Seals) 1990.

elitkommando.jpg

Lewis Teague 1990 -es akciófilmje a hidegháború világát idézi és éppen azért kaphatta meg az ötödik helyet, mert Michael Biehn és Charlie Sheen főszereplésével egy egész korszak jegyeit viseli magán. A sztori a Közel-Keleten játszódik és van benne dráma, szerelem, akció és izgalom is. Ma, 2018 -ban kicsit talán megmosolyogtatóak a keménykedések, de a történet megvilágítja, a 80-as és 90-es évek különleges alakulatairól elterjedt sztereotípiákat és az amerikai diplomácia "gondolkodásmódját" a Közel-Kelettel kapcsolatban. Túl sok realitást nem kapunk és a film látványban is elmarad sok műfajbeli riválisától, ám az említett hidegháborús légkör sok mindenért kárpótol bennünket.

4. A bátorság törvénye (Act of Valor) 2012.

actofvalor.jpg

Ha realitás, élethűség és valóságszerűség kerül mérlegre, akkor Mike McCoy és Scott Waugh rendezésének mindenképp az első ötben a helye. A főszerepekben kevésbé ismert színészek kaptak helyet: Jason Cottle, Nestor Serrano, Emilio Rivera és az igézően gyönyörű Roselyn Sanchez, mégis szenvedéllyel csinálják végig az összes kőkemény scene -t.  (Nem beszélve arról, hogy a különleges egységek valódi tagjai is kaptak szerepeket a filmben.) Ha az Elit kommandóról azt mondjuk, hogy kevés benne a hiteles látványosság, akkor az Act of Valor ennek épp ellentéte: itt kapunk akciót dögivel, vannak komoly háborús jelenetek, tűzpárbajok és szinte ott vagyunk mi is a bevetésre indulók között. Izgalmas, ütős, látványos, valódi "kommandós csemege" a műfaj kedvelőinek.

3. 13 óra: Bengázi titkos katonái (The Secret Soldiers of Benghazi)

bengazi_katonai.jpg

Az első perctől az utolsóig izgalmas, érdekes és sodró lendületű akciófilm, - a 2016 -os 13 óra: Bengazi titkos katonái - Michael Bay rendezői tehetségét dicséri, aki ezzel a filmmel végre bebizonyította, hogy nem csak a Transformershez hasonló látványfilmekhez ért. Az alkotást augusztusi kritikámban, messze átlag felettinek minősítettem, mert látványossága és feszültségkeltése bőven megérdemli. A helyszín Líbia (Észak-Afrika) az amerikai nagyköveti rezidencia (Bengáziban), melyet 6 volt kommandós védelmez az utolsó töltényig. A történet valós eseményeken alapul. A katonák 13 órán keresztül tartanak ki és megmentenek 26 CIA alkalmazottat. John Krasinski meglepően hiteles a tapasztalt kommandós szerepében, miként Max Martini is remekül helyt áll.

2. A túlélő (Lone Survivor) 2013.

tulelo.jpg

Egy egészen kivételes, megtörtént esetet feldolgozó dráma egy 2005 -ös SEALs alakulat bevetését mutatja be, Afganisztán hegyei között. A története megdöbbentő és sokkoló, teljesen magával ragadja a nézőt. Láthatjuk a 4 csapdába esett SEALs reménytelennek tűnő menekülését, melynek során több tucat afgánnal végeznek, míg el nem esnek mindannyian, egy kivétellel. Ő a túlélő, Marcus Luttrell, akit Marc Wahlberg alakít zseniálisan. Ironikus módon, őt egy helybéli rejti el, megmentve a biztos haláltól. Súlyosbítja az akció kudarcát, hogy a 4 katona megmentésére küldött helikopter lelövik, így újabb 14 amerikai SEALs kerül a veszteséglistára. A Túlélő sikere a sok remek alakítás (pl. Taylor Kitsch játéka) mellett mégis inkább a rendezés miatt egyértelmű: Peter Berg óriásit alkotott ugyanis. (Berg egyéb rendezései: Csatahajó, Mélytengeri pokol, A királyság, Amazonas kincse, 22 mérföld.) Visszaadja a szenvedés ezer formáját és a kitartani akarás hősiességét.

1. A sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) 2001.

blackhawkdown.jpg

Mi más is lehetne az első helyezett, mint Ridley Scott 2001 -es akció-drámája, a Black Hawk Down, mely fogalommá vált mind a háborús, mind a kommandós filmek világában. Az alaptörténet, - mely természetesen ezúttal is valós eseménysor - az 1993 -as, polgárháború sújtotta Szomáliába (Afrika szarvához) viszi el a nézőt, ahol a fővárosban (Mogadishuban) 1993 október 3-án William F. Garrison tábornok egy vakmerő bevetéssel próbálja elfogni Mohamed Farrah Aidid tábornokot. Ő ekkoriban Szomália legnagyobb hadura és egyben a nemzetközi segélyszállítmányok legfőbb fosztogatója. A 150 - 200 katona bevetése gyors sikerrel kecsegtetett. Nem így lett. Az eredetileg csupán 45 percre tervezett rajtaütés balul sikerült és két napos lázálommá vált a résztvevők számára. Mintegy 19 bátor amerikai maradt holtan a város utcáin (és 73 szenvedett sérülést), viszont majd ezer helybélit öltek meg. Az akció nem érte el célját, de Aidid 3 évvel később, 1996 nyarán szintén meghalt, ismeretlen lövészek által. (A legtöbb felvetés a CIA -t valószínűsíti a merénylet hátterében.) A film főszereplői: Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor óriásit alakítanak, de én leginkább Tom Sizemore játékát emelném ki, aki egymaga megtestesíti azt a kőkemény amerikai rangert, aki nem ismer lehetetlent. A sólyom végveszélyben máig a legjobb kommandós film, amit valaha készítettek. //23483, 2018.11.04.//

Facebook csoportunk

logo.jpg