Elgondolkodtató sci-fi thriller Keanu Reeves főszereplésével [34.]

Nem túl gyakran használható a "sci-fi - thriller" műfaji meghatározás, de Jeffrey Nachmanoff 2018-as science fiction műve esetében - melynek címe: Klónok (Replicas) talán helytálló lehet. Ez a film egyszerre érdekfeszítő, izgalmas és elgondolkodtató, miközben 107 percre teljesen leköti gondolatainkat (sőt utána is "bennünk marad" egy ideig) Hogy mitől thriller? Attól, hogy szinte beleborzongunk a történetben rejlő absztrakt helyzetekbe. (Thrill = borzongás angolul) És mitől sci-fi? Attól, hogy egy olyan tudományos kérdést feszeget, mely napjainkban szinte mindenkit érdekel és amely az elkövetkező 100 évben akár célpontja is lehet a biológia és orvostudomány fejlődésének. Miről is van szó? Arról, hogy egyszer talán eljutunk oda, hogy egy ember minden neurálisan őrzött emléke letölthető lesz, később pedig implementálható egy klóntestbe. Ha ez megvalósul, akkor az örök élet és a halálból visszatérés is lehetővé válik az emberiség számára. Nagyjából EZT a kérdést boncolgatja a "Klónok" című film és ezt a felvetést helyezi egy sztori középpontjába Nachmanoff.

klonok1.jpg

Keanu Reeves alakítása kiemelkedő, karakterének a lehető legnagyobb emberi fájdalmat kell feldolgoznia (családtagok elvesztését), amit a színész sajátosan visz véghez: munkába temetkezéssel és a halálból való visszahozás reményével. Reeves saját életében szintén átélt hasonlókat: ugyancsak elvesztette élettársát (Jennyfer Syme) aki ugyancsak autóbalesetben "ment el". Amellett kislánya halva született, húga pedig leukémiával küzd. (Vér szerinti édesapját 13 éves kora óta ne látta.) Megtépázta tehát az élet, ahogyan filmbéli karakterét is. /A továbbiakban spoileres az elemzésem./

A filmbeli történet legfontosabb kulcsfigurái: Dr. Will Foster (Keanu Reeves) és Dr Ed Whittle (Thomas Middletich), akik egy tudományos kísérleteket folytató magánvállalatnál vezetnek kutatásokat. Céljuk elhunyt emberek emlékanyagait "letölteni" és robotokba átprogramozni, mégpedig a hadsereg megrendelésére (katonai célokra). Közben azonban az is kiderül, hogy a módszerrel akár fel is lehet(ne) támasztani embereket, hiszen ha a halál után néhány órával "lementik" az elhunytak emlékanyagait, majd azokat az eltávozott személy klónozással létrehozott testébe "áttöltik", akkor az illető "felébredve" ugyanazzal a tudattal és testtel élheti tovább életét (mintha mi sem történt volna). 

A dolog gyenge pontja - azon túl, hogy emlékek és öntudat LETÖLTÉSE gyakorlatilag tudományos nonszensz (legalábbis egyelőre) - szerintem a klónozással létrehozott test is fantazmagória. Klónozni lehet persze már napjainkban is (embereket  és állatokat), de létrejövő egyedeknek fel kell cseperedniük, 17 nap alatt nem lehet a klón-csecsemőből felnőtt embert "készíteni". 

klonok3.jpg

A lényeg azonban az, hogy a két tudós, Will és Ed képesek a fentebb leírtakra, amire akkor lesz hirtelen nagy szükségük, amikor Will családja - gyönyörű felesége, Mona (Alice Eve) és három gyermeke is - egy váratlan autóbalesetben egyszer csak elhaláloznak. Will kikészül (érthető módon), de rögtön tudja azt is: feltámaszthatja őket aktuális kísérletei felhasználásával. Felkéri Edet, hogy segítsen neki és együtt, alig 17 nap alatt összehozzák azt, ami eddig még soha, senkinek nem sikerült ezen a bolygón: visszahoznak három embert a halálból. Hármat és nem négyet, mert az egyik gyermek számára sajnos nincs mesterséges "méh". Ez az első probléma az egésszel.

A művelet sikerül: a család minden tagja számára készül klóntest, melyek mindegyike pontosan olyan lesz, mint az eredeti volt és az emlékeiket, tudatukat is letöltik sikeresen. Később a két folyamat ugyancsak sikeresen összefonódik: az emlékanyagokat "áttöltik" a testekbe. A család "feltámad" tehát, amihez még az a csodával határos megoldás is társul, hogy Will törli a megmaradottak tudatából a megmenthetetlen gyermek, Zoé emlékét (így nem fáj nekik elvesztése, hiszen élete-létezése meg sem történt az ő emlékanyagaikban).

A megdöbbentő sztori ezen a ponton akár happy end is lehetne, ám váratlan bonyodalmak következnek: Mona megtudja mi az igazság "halálával" és feltámasztásával kapcsolatban, majd Will és Ed főnöke is jelentkezik, hogy megölje a feltámasztottakat. Will úrrá lesz a problémákon, ám spoiler ide vagy oda nem árulhatom el, hogy hogyan.

klonok4.jpg

A Klónok egy izgalmas, fordulatokban gazdag és még csattanóval is megspékelt sztori, remek alakításokkal. Az ember nehezen szabadul megtekintése közben attól a gondolattól, hogy talán egyszer valóban eljut majd oda a modern tudomány, hogy hasonló módon biztosítsa mindenki számára a túlélést (vagy elhunytak visszahozását). Filmes példa mindenesetre már van rá: Roger Spottiswoode 2000-ben készítette el a Hatodik napont (The 6th Day) melyben Arnold Schwarzenegger pontosan ugyanilyen módszerekkel szembesül. Az éppen 20 éves történetben is test klónozást + emlékanyag áttöltést láthatunk, ami arra utal, hogy a felvázolt dolog régóta foglalkoztatja a filmipart (és az embereket). Míg a The 6th Day akciófilmes megközelítés, addig a Replicas valóban inkább sc-fi.

A Klónokban akadnak remek akciójelenetek is, bár a súlypont egyértelműen maga a sztori és az a morális dilemma, mely a halálból való visszahozás mikéntjéből fakad. Ehhez Keanu Reeves szerintem kitűnő alakítással járul hozzá. Ami a többieket illeti: Nachmanoff pörgős rendezéssel vitte vászonra Chad St John történetét, Alice Eve pedig hitelesen jeleníti meg a tragikus eseményeket végigcsináló feleséget.

A klónokat ajánlom sci-fi kedvelőknek, Keanu Reeves rajongóknak és mindazoknak, akiket hozzám hasonlóan érdekel ez a klónozós - emlékáttöltős science fiction téma, remek rendezéssel és a 37 évesen is gyönyörű Alice Eve játékával. Értékelésem: 70%.

/Előzetes/ 

csillagok_70.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.02.20:53