12 + 1 meghatározó filmélmény [41.]

/A könnyedebb műfajokból válogatva/

Mindenki számára mást jelent a "filmélmény" kifejezés, mint ahogyan a legjobb filmek 12-es listája is egyénenként nagyon eltérő. Számomra a filmélmény egy katarzis, mely maradandó hatást gyakorol rám és még évekkel később is valódi emlékanyagot jelent (melyet akár többször is szívesen felidézek, sokszor újranézve a filmet). Nos, a meghatározás alapján, hosszasan elgondolkodva született meg a 12 +1 filmből álló listám, melyen 3 akciófilm, 1 akció-horror, 2 vígjáték, 3 dráma, 1 sci-fi, 1 kalandfilm, 1 romantikus kalandfilm és 1 háborús film kapott helyett, a könnyedebb műfajú, közönségsikerekből válogatva. A végeredményt elnézve: erős amerikai túlsúlyt mutat a lista (azért egy magyar alkotás is helyet kapott rajta), kevés listámon a régi film (ami mondjuk 50 évnél is öregebb) és erősen felül reprezentált az akciófilm műfaj illetve a Tom Cruise mozi. De nem tehetek róla, ezek a darabok hatottak rám. Nézzük tehát sorban:

A remény rabjai - The Shawshank Redemption (1994)

remeny.jpg

[port] Az egyik legjobb film, amit valaha készítettek. Rendező: Frank Darabont Főszereplők: Tim Robbins és Morgan Freeman, Műfaj: dráma, Filmélmény: Egy ártatlanul hosszú évekre bebörtönzött különleges egyéniség történetét láthatjuk, aki nem csak hogy túléli a megpróbáltatásokat a szigorú fegyintézetben, de életre szóló barátságokat is köt, miközben megőrzi emberi mivoltát és mindenen felül emelkedni tudó egyéniségét is. Andy Dufrense (Tim Robbins) megszökik a börtönből, zseniális tervet kieszelve, melyben még a kicsinyesen kegyetlen igazgató megbüntetése is helyet kap. A remény rabjai egy elvarázsoló történet drámával, humorral és rengeteg mondanivalóval. Fiatalon láttam először és azóta vagy tucatszor megnéztem, mert szerintem a filmtörténet egyik legjobbja. Idézetei szállóigékké váltak. " ... van madár, mely nem bírja a kalitkát. Túl ékes a tolla. ..." Legtöbben kalitkákban élünk, van, aki maga választotta kalitkában, van aki olyanban, melyet rákényszerített a sorsa. Ebben a filmben láttam mindezt először (aztán saját, kudarcokkal teli életemben; ám filmen mégis csak jobb ezzel szembenézni). Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy milyen műfajú film lenne saját életünk (az enyém tragikomédiaként indult, majd a közepétől dráma lett, akárcsak a Shawshank Redemption, melyhez nem véletlenül kötődöm).

Dutyi dili - Stir Crazy (1980)

dutyidili.jpg

[port] Rendező: Sidney Poitier Főszereplők: Gene Wilder, Richard Pryor, Műfaj: vígjáték, Filmélmény: A zseniális nevettető-páros: talán legjobb filmje két egyszerű fickóról (Skip és Harry), akiket ártatlanul ítélnek el legalább 100 évre. Nem nekik való a börtön, viszont egy valamiben jók: kitartóak és Skip (Gene Wilder) hihetetlen módon őstehetség a bika-rodeo "műfajban" (amit egyébként egészen addig nem is tudott magáról). Ez utóbbi körülmény pedig döntő lesz, amikor szökésre adják fejüket. Kamaszként láttam először a filmet a moziban (még szüleimmel) és már akkor könnyesre nevettem magam azon, ahogyan Wilder és Pryor végig szerencsétlenkedik kalandjaikat. Konfliktusuk lesz a börtönigazgatóval és az egész börtön legfélelmetesebb lakójával a két méteres 200 kilós Grossbergerrel is (az azóta elhunyt Erland van Lidth alakítja). Az egyik legjobb vígjáték, amit máig láttam.

A birodalom visszavág - The Empire Strikes Back (1980)

birodalom.jpg

[port] Rendező: Irvin Kershner, Főszereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness  Műfaj: sci-fi (bár olvastam egy érdekes posztot arról, hogy a SW filmek valójában nem is sci-fi besorolásúak), Filmélmény: "Ős-Star Wars rajongóként", első generációs Csillagok háborúja hard core fanként az összes epizódot vagy tucatszor láttam, de mind közül a legjobbnak máig az Empire Strikes Back részt tartom (az én sorrendem egyébként itt olvasható). Ez a fejezet egyszerűen zseniális: egyszerre mese, sci-fi és kaland, óriási látványvilággal, érdekes karakterekkel. A Birodalom visszavág egy új világgal ajándékozott meg gyermekként és egész életemre meghatározta a fantasztikumhoz való viszonyomat. A Hoth-i csatát annyiszor megnéztem, hogy rongyos lett a VHS kazetta, de tetszett az aszteroida mezőn való átkelés, Yoda kiképző programja (Luke -kal) és a felhővárosban tett bejelentés is: "I am your Father". Gyerekkorom óta nézem újra és újra, soha meg nem unva.

A nemzet aranya - National Treasure (2004)

nemzet_aranya.jpg

[port] Rendező: Jon Turteltaub Főszereplők: Nicolas Cage, Diane Kruger, Sean Bean, Justin Bartha, Műfaj: kalandfilm, Filmélmény: Történelemtanárként igazi "Nemzet aranya rajongóvá" tett ez a rohanó tempójú, látványos és izgalmas akcióorgia, mely egy történész (Ban Gates alias Nicolas Cage) nyomozós kalandjait tárja elénk. Dr. Gates a templomosok kincsét keresi a filmben, a gyönyörű Abigail Chase (Diane Kruger) oldalán, miközben korábbi bandájával és az FBI nyomozóival is meg kell küzdenie (előbbiekkel szembeszállva, utóbbiak elől elmenekülve). Segíti őt jóbarátja, Riley, akit a magyar származású Justin Bartha alakít. Az egész sztori pörgős és minden jelenet tartogat meglepetéseket. Aki szereti a történelmet, a rejtélyeket és a furfangos talányokat, mégpedig akciókba "csomagolva", az végtelenül élvezni fogja az egészet. Számomra meghatározó filmélmény volt, az egészen biztos. (A folytatás kevésbé, mint az eredeti.)

Alien filmek (1979-1997)

alien.jpg

[port] Rendezők: Ridley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet, Főszereplő: Sigourney Weaver, Műfaj: akció-horror, Filmélmény: Egy franchise -ról van szó, mely 8 filmet tartalmaz (jelenleg) melyek 1979 és 2017 között készültek. A hátborzongató történet Dan O'Bannon és Ronald Shusett tollából született meg, akik 41 évvel ezelőtt egy valóban különleges lényt alkottak (H.R. Giger közreműködésével és látványterveivel), mely lénynek a szaporodási ciklusa (annak idején) kiütötte nálam a biztosítékot. A "tojás => a kézszerű peterakó => a testből kirobbanó Alien => a kifejlett idegen => a királynő" sorozat valami elképesztően félelmetes (és undorító) horror-jelenség, savas vérrel, 2,5 méteres fémszerűen kemény testtel és szigonyszerű farokkal, melyekhez egy kilökődő belső állkapocs társul. A nézőt kirázza a hideg, de azért szurkol az örök túlélő Ripley hadnagynak (Sigourney Weaver), hogy újra megússza a lényekkel való találkozást. A hagyományos részek közül a Bolygó neve a halál a kedvencem. A legújabb részek - a Prometheus (2012) és a Covenant (2017) - viszont kicsit új irányba terelték a sztorit, inkább az eredetkérdés felé fordulva. Egy biztos: számomra minden rész meghatározó élményt nyújtott, alapjaiban befolyásolva horror műfajhoz való viszonyomat

Mission Impossible filmek (1996-2018)

mi_films.jpg

[port] Rendezők: Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams, Brad Bird, Christopher McQuarrie. Főszereplők: Tom Cruise, Ving Rhames, Simon Pegg Műfaj: akciófilm, Filmélmény: A MI filmek sikere, a James Bond és Bourne szériákhoz hasonlóan az "ügynök-filmek" rajongótáborában volt mindig is jelentős. Minthogy magam is ide tartozom, a Hunt-sztorik a kezdetektől megragadták fantáziámat. Adott egy ügynökség, az Impossible Mission Force, mely a CIA riválisaként (de teljesen más módszerekkel) a világbéke ellenségeit iktatja ki fáradhatatlanul. Minden epizód egyedi stílusvilággal bír (amit a különböző rendezők eltérő módszerei garantálnak): a legelső rész például még afféle krimi-akció, a második színtiszta akcióorgia, a harmadik látvány-akció, a negyedik (személyes kedvencem) egy fordulatos kalandfolyam, az ötödik újra inkább tömény akció. A sorrend: legjobb szerintem a negyedik és a harmadik rész, ezeket néztem legtöbbször újra. A továbbiak: legelső epizód, második fejezet, végül a negyedik és a hatodik, melyek kicsit gyengébbre sikerültek.

James Bond filmek

bond.jpg

[port] Rendező: Martin Campbell,  Főszereplők: Pierce Brosnan, Daniel Craig (két részt kiemelve), Műfaj: akciófilm, Filmélmény: Egy 24 részből álló franchise -ról van szó, melynek én a 10 legjobb epizódját sorolom listámra, de leginkább a számomra két legélvezhetőbbet: a Casino Royalt (2006) és az Aranyszemet (1995). Érdekes módon mindkettőt Martin Campbell rendezte, ám az egyikben Pierce Brosnan, a másikban pedig Daniel Craig alakítja őfelsége titkos-ügynökét. Ugyanakkor a legelső Bond-élményem, 16 évesen, a legelső hazánkban bemutatott rész volt, "A magányos ügynök" (Licence to Kill - 1989), így máig a bronzérmes maradt. Ami mindháromban közös: elegancia, stílus, férfiasság, erő, akció és sárm, melyek így együtt nekem mindig a "Bond" kifejezést juttatják eszembe. A mai napig lelkesen várom az újabb és újabb részeket, melyek mindig kikapcsolnak. (A legújabb rész - a No Time to Die - idén kerül bemutatásra.)

Rocky filmek (1976-2006)

rocky.jpg

[port] Rendező: John G. Avildsen, Sylvester Stallone Főszereplők: Sylvester Stallone, Carl Weathers, Talia Shire, Burt Young Műfaj: dráma/sportfilm, Filmélmény: Stallone 1976 -ban, 32 évesen egyéni ötlettel állt elő, nevezetesen azzal, hogy sportfilmet készít, mégpedig a boksz világából választva témát. Forgatókönyvet írt és bevállalta a főszerepet is. Sokan nem hittek a sikerben, de a Rocky váratlanul óriásit robbant. Az esélytelen, külvárosi digó sztorija, aki megszorongatja a nehézsúlyú boksz világbajnokot (egy tétmeccsen) mindenkinek nagyon tetszett. Számomra az első két rész volt igazán nagy élmény, pont az említett gondolat miatt, de végig izgultam a 3., sőt negyedik epizódot is. Emlékszem gyerekként mennyire a sport felé fordított a franchise, amellett a boksz iránti rajongás is megmaradt (a mai napig). Az "Eye Of The Tiger" pedig örökre a küzdeni akarók, harcosok és az önmaguk legyőzésére készülők himnusza lett mindenütt a Földön.

Bourne filmek

bourne.jpg

[port] Rendező: Doug Liman, Paul Greengrass, Tony Gilroy, Főszereplők: Matt Damon, Jeremy Renner, Műfaj: akciófilm, Filmélmény: Jason Bourne (valódi nevén: David Webb) egyenlő a végtelen profizmussal, a  villámgyors verekedésekkel, a halálpontos lövésekkel, a legyőzhetetlenséggel  és a kőkemény akciókkal. Kezdetektől hatott rám ez a világ, így kedvencem is a legelső, 2002-es epizód lett: a Bourne-rejtély (Bourne Identity), majd ezt követi a harmadik rész: Bourne Ultimátum (2007), végül a Bourne csapda (Bourne Supremacy - 2.rész 2004). A két utolsóként elkészült fejezet, a 4. illetve 5. rész (Bourne hagyaték és Jason Bourne) nálam minőségben is a legutolsók. (A negyedikben Jeremy Renner alakítja Boune -t.) Mindent egybevéve, a franchise nagy rajongója vagyok már 18 éve. Olyan filmek ezek, melyeket időről időre elővéve, akárhányszor képes vagyok megnézni, mert elbűvölnek a jól kivitelezett, villámgyors akciójelenetek, verekedések és üldözések az egész ügynökvilággal együtt.

Kelly hősei - Kelly's Heroes (1970)

kelly_hosei.jpg

[port] Rendező: Brian G. Hutton Főszereplők: Clint Eastwood, Telly Savalas, Donald Sutherland, Don Rickles, Műfaj: háborús-dráma, Filmélmény: Alig 10 évesen láttam először ezt a filmet a Balatonon egy kertmoziban (természetesen szüleimmel) és emlékszem tátott szájjal néztem végig mind a 144 percét. Amikor sokkal később az egyetem bölcsészkarán hallgattam előadásokat a második világháborúról, (annak érdekességeiről) és az amerikai katonák jellegzetesen hanyag stílusáról, mindig a Kelly hősei ugrott be. Legalább százszor láttam a Kelly's Heroes -t, legutóbb már saját gyermekeimmel. Brian G. Hutton bebizonyította, hogy a háborút lehet más szemszögből is láttatni, nem csak a halál és dráma kiemelésével. Megunhatatlan nagy klasszikus, mely a "Kémek a sasfészekben -el" versenyezve lett nálam befutó, egyedi szövegei, párbeszédei és hihetetlen karakterei miatt.

A tizedes meg a többiek (1965)

tizedes.jpg

[port] Rendező: Keleti Márton Főszereplők: Sinkovits Imre, Darvas Iván, Major Tamás, Márkus László, Szabó Gyula, Pálos György, Kozák László Műfaj: vígjáték, Filmélmény: Minden idők legjobb magyar filmje nálam, ez a háborús vígjáték, melyet megszámlálhatatlanul sokszor néztem már végig. Minden alkalommal feledtetni tudta velem a búskomorságot és a rosszkedvet, örök poénjaival, sajátos figuráival és kanyargós történetével. Keleti Márton egy megismételhetetlen, utánozhatatlan nagy klasszist alkotott 55 évvel ezelőtt, mely a mai napig minden korosztály számára szórakoztató tudott maradni. Sinkovits óriásit alakít, de az az igazság, hogy minden szereplő felejthetetlen benne. Az alapsztori: egy frontról szökésben lévő katona-csoport egy villában húzza meg magát, ahol egy orosz katonával osztják meg rejtekhelyüket. A tizedes (Sinkovits) a vezetőjük jóban - rosszban.

Egy becsületbeli ügy - A Few Good Men (1992)

egy_becsuletbeli_ugy.jpg

[port] Rendező: Rob Reiner Főszereplők: Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nicholson, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland, Műfaj: dráma, Filmélmény: Amikor elsőéves hallgató voltam, ez volt az első olyan film életemben, melyről a vetítést követően hosszasan tudtunk beszélgetni barátaimmal egy sör, kávé mellett. Mindannyiunkat érdekelt a probléma: kimondatható e valakivel olyasmi, amit az illető nem akar bevallani. Tom Cruise ebben a történetben a flotta nyomozójaként (és jogászaként) éppen erre vállalkozik: beismertetni Jessep ezredessel (Jack Nicholson), hogy ő rendelte egy Guantánamóban szolgáló közkatona megrendszabályozását (agyonverését). A filmben zseniális alakításokat is láthatunk, például Tom Cruistól és Jack Nicholsontól. Izgalmas, szórakoztató és fordulatos történet, melyből később - hatalmas sikere után - sorozatot is készítettek.

Túl az Óperencián - Far and Away (1992)

tul_az_operencian.jpg

[port] Rendező: Ron Howard Főszereplők: Tom Cruise és Nicole Kidman, Műfaj: romantikus kalandfilm, Filmélmény: Egy kevéssé ismert történelmi kalandfilm, a XIX. század végi Amerikából, sajátos történettel, melyben rengeteg emberi érzés jelenik meg, a humortól a drámáig. Joseph Donelly (Tom Cruise) Írországból, paraszti sorból menekülve vándorol Amerikába, ahol mindent elkövet boldogulásáért. Kezdetben munkás, később vasútépítő, majd földfoglaló lesz, miközben mellészegődik a szintén sorsa elől menekülő előkelő Shannon is (Nicole Kidman). Kapcsolatuk érdekesen alakul, a kezdeti távolságtartástól a szenvedélyes szerelemig. A sztori azért fogott meg sok-sok éve, mert - hivatásomból adódóan is - imádom  a történelmet és ebben a filmben rengeteg történelmi kitekintést kapunk, egy remek történettel és nagy alakításokkal.

Ennyi a lista, mely szubjektív, mint minden hasonló felsorolás. A folytatás a fajsúlyosabb műfajokból válogatott filmekből fog állni, hamarosan (ugyanígy 12 + 1 filmet választva).

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.03.08.21:08

Címkék: filmélmények