Személyi védelem a Netflixen [43.]

A Netflix saját készítésű filmjei közt egyre több a színvonalas produkció, amire  szerintem igazolás a 2019-es Close (Személyi védelem) című akcióthriller is. Az angol rendezőnő, Vicky Jewson ugyanis egy olyan alkotást rakott össze, melyben a női főszereplők - Noomi Rapace és Sophie Nélisse - hihető szenvedéllyel küzdenek és harcolnak életükért. Kapunk remek üldözéses jeleneteket, verekedéseket, izgulni valót és még fordulatokat is (sőt a legvégén egy csattanót).

close1.jpg

Az alapsztori egyszerű: adott egy gazdag nagyvállalkozó, bányatulajdonos (egy teljes üzletbirodalom korlátlan ura), aki váratlanul meghal és örökösévé (illetve milliárdos vagyonának kezelőjévé) kamaszkorú lányát, Zoét (Sophie Nélisse) teszi meg. Döntése kivívja a feleség, Rima (Indira Varma) ellenérzését, ugyanis a nő, - aki az örökösnő mostoha-anyja - igazából magának akarja az üzletbirodalom igazgatását. Tervei közt szerepel a vállalat bővítése ígéretes új üzletekkel és fúziókkal. Kettejük konfliktusa kezdetben nem végletes, csupán súrlódásokat hoz.

Közben a lázadó korszakában járó örökösnő veszélybe kerül: ismeretlenek törnek életére, megtámadják a biztonságosnak hitt, erődszerű családi villában. Céljuk elrabolni (vagy megölni) a lányt. Itt jön képbe film valódi főszereplője, Sam (Noomi Rapace), akit a család fogad fel Zoé mellé testőrnek és aki élete árán is megvédelmezi a fiatal nőt. Zoé előző testtőre egy férfi volt, akihez szexuális kapcsolat fűzte a kamaszlányt, ezért döntött úgy a család, hogy az új védelmezőnek mindenképpen nőneműnek kell lennie. Sam kiválasztása más szempontból is jó döntésnek bizonyul: a nő korábban ugyanis alapos katonai kiképzést kapott így megállja helyét bármilyen kemény helyzetben is. A film első jelenete bemutatja Sam egyik bevetését egy afrikai országban, ahol megmenti a rábízottakat egy tűzpárbajt követően. Itt azért megjegyezném: a script adós marad a karakter alaposabb bemutatásával: bár a főhősnő magánéletéről többet is megtudunk - például azt, hogy nincs kapcsolata saját lányával - katonai múltjáról semmi nem derül ki. Hogy hol szolgált, holt tanult lőni, verekedni és egyáltalán miként lett profi testtőr (vagy milyen formában "űzi" ezt a tevékenységet) rejtély marad.

close2.jpg

A két nő, a 39 éves Sam és a 19 éves Zoé kapcsolata mindenesetre nehézkesen indul: bár egymásra vannak utalva, kezdetben zárkózott távolságtartás jellemzi mindkettőjüket. Ugyanakkor menekülés közben és az idő előrehaladtával kíváncsiak lesznek egymásra: Sam ráébred arra, hogy a lánynak nincs senkije, aki megmenthetné, hiszen még mostoha-anyja sem viseltetik túl sok jóindulattal irányába. Zoé pedig arra döbben rá, hogy a keménynek tűnő testőrnő valójában érző szívű anya, aki elszakadt gyermekétől. Végül erős csapattá kovácsolódnak és együtt harcolnak a folyton rájuk támadó emberrablókkal.

Menekülésükben van autós üldözés, bunyó, közelharc, tűzpárbaj, melyek során végig érezhetjük a küzdeni akarást, ami a film legnagyobb erénye. Noomi Rapace kitesz magáért és igazolja, hogy nem csak a Prometheusban tudott nagyot alakítani. A film zárása csattanót is tartogat, így a 94 perces játékidő végére egy izgalmakkal teli, szórakoztató és fordulatos sztorival leszünk gazdagabbak.

Ami az értékelést illeti: Noomi Rapace játéka és a folyamatosan érezhető küzdőszellem miatt erős 75%, ami a Netflixes kategóriában kimondottan jónak tekinthető. Ajánlom az akciófilm-kedvelők mellett mindazoknak, akik a sok macsó férfi szupersztár után egy női főszereplőkkel forgatott thrillerre is kíváncsiak.

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2021.02.05.10:35