Homeland: A belső ellenség [45.]

homeland.jpg

A nemrégiben véget ért Homeland elsősorban témája miatt hívta fel magára a figyelmemet, mert már első olvasatra is érdekesnek találtam az iraki fogságból 8 év után hazatérő amerikai katona, Brody őrmester történetét. Az alapsztori egyszerre ígér izgalmas nyomozást, kémharcot, pszichológiai érdekességeket, társadalomkritikát, különleges karaktereket és egy rejtélyes világ felfedezését (kémekkel, CIA ügynökökkel, sőt egy terrorszervezet belső működésének megismerésével). Nem véletlen, hogy a Homeland eddig 8 Emmy- és 5 Golden Globe díjat söpört be. Úgy tűnik érdemes volt az izraeli Prisoners of War sorozat jogait megvásárolnia a készítőknek.

homeland0.jpg

A Michael Cuesta - Lesli Linka Glatter rendezőpáros által 2011-ben elkészített és jelenleg is nagy sikerrel futó, Netflixen megtekinthető, 8 évadból álló (vagyis 96 részes) sorozat központi témája a bizalom. Nicholas Brody (Damian Lewis) 40 éves tengerészgyalogos őrmester ugyanis 8 (azaz nyolc!!!) teljes évnyi fogság után - mely időt Szíria, Irak, Afganisztán terrorista bázisain töltött el, (mégpedig kegyetlen körülmények között) - hazatérve családjához bizalmatlanságot tapasztal a CIA részéről. Főleg egy konkrét ügynök, a csinos, 32 éves Carrie Mathison (Claire Danes) veszi fejébe, hogy Nicholas az Al-Kaida kémje lett hosszú fogsága alatt. Alátámasztani látszik ezt a gyanút, hogy bár az őrmester sokáig titkolja, de végül kiderül: muszlim vallásúvá vált a hosszú évek alatt. Komoly magánéleti válságtól is szenved: gyermekei alig emlékeznek már rá, csinos felesége, Jessica pedig (Morena Baccarin) már másik férfiba szerelmes (legalábbis valaki más szeretője már). Ez a bizonyos másik férfi pedig nem más, mint az őrmester katonatársa és barátja Mike (Diego Klattenhoff). A központi karakter igazából Carrie Mathison CIA -s ügynöknő, Claire Danes kimagasló alakításában, hiszen az ő kételyein és gondolatain keresztül szemléljük a történéseket. Kezdetben ellenséges Brody őrmesterrel szemben, majd vonzódni kezd hozzá, végül különleges kapcsolat alakul ki köztük.

homeland2.jpg

A kép forrása: express.co.uk

Az első két évaddal Brody őrmester története sajnos véget ér és a sorozat innentől irányt váltva a terrorizmus elleni amerikai harcot állítja középpontba. Mindvégig kiemelkedik a két CIA ügynök: Caarrie Mathison és Saul Berenson (Mandy Patinkin), akik az utosó percekig a záró évad végéig a béke és a nyugati civilizáció védelmezői maradnak. Ők azok, akiknek mindig szurkolhatunk, akiknek sajátos kapcsolatán mindvégig szórakozhatunk.

Elgondolkozva Homeland sikerén, a nagyon jól kitalált alapsztorin és ügyesen összerakott forgatókönyvön túl a karakterisztika is nagyban hozzájárul a sorozat népszerűségéhez. Egyszerre érzékeljük például a párját elvesztő, majd újra szerelemre találó feleség gyötrődéseit, a munkájuknak élő CIA ügynökök megszállottságát és a tengerészgyalogos családok kételyeit. Egyet nem látunk sohasem tisztán: a hazatérő Brody őrmester gondolatit (a sorozat végén pedig Carrie valódi hovatartozását). Ők jelentik a legfőbb rejtély az egész történetben, hiszen például Brody esetében végig kétségben tart bennünket a script és rendezés arról, hogy mi történt vele valójában, mire készül és hazájához vagy a terroristákhoz hűséges e igazából. Csalódott országában és csalódott a hadseregben is, hiszen sorsára hagyták, ugyanakkor új barátokra lel, mikor a hírhedt terrorista vezér, Abu Nazir (Navid Negahban) egyszer csak emberként kezd bánni vele és támogatója lesz. (Az arab terroristát alakító Negahban mellesleg Iránban született és perzsa származású.) Később ugyanez a kétely már Carrie esetében is felmerül, mikor hazatér oroszországi fogságából.

homeland3.jpg

A kép forrása link

Az egyes karakterek hátterét, motivációit, jellemét fokozatosan ismerjük meg, mint ahogyan magánéletük, pszichés problémáik (főleg Carrie esetében) ugyancsak fokról fokra kerülnek bemutatásra. Az első két évad Brody őrmester titokzatos történetét állítja középpontba - nagyon lassan lebbentve fel a fátylat a tengerészgyalogos valódi sztorijáról - míg a későbbi évadok már inkább a Carrie - Saul páros közös munkájáról és az egész CIA világ működéséről, mindennapos harcairól, nyomozásairól szólnak.

A Homeland a rejtélyek sorozata, mely bepillantást enged nekünk olyan világokba, melyeket más módon soha nem ismerhetünk meg: a CIA ügynökök világába és a nemzetközi terrorizmus illetve biztonságpolitika titokzatos berkeibe. Hogyan dolgoznak a kémek, milyen nehézségekkel küzdenek a terror-elhárító csoportok, hogyan él és dolgozik egy CIA ügynök, megannyi kérdés, melyeket a Homeland bemutat számunkra. Érdemes tehát nézni, hiszen még olyan illusztris rajongók is szerették mint a korábbi amerikai elnök, Barack Obama.

homeland4.jpg

A kép forrása: sahiwal.tv

A Homeland sorozatot elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a fordulatos, szövevényes sztorikat, a terroristák elleni harc kémvilágát és kíváncsiak a CIA ügynökök különleges életére is. A Filmelemző értékelése a sorozatról erős 85%.  

4csillag.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2021.04.03.(12:48)