Vadászgép-mánia és a Top Gun: Maverick

Vannak a vadászgép-fanok (akik imádják a vadászokat), vannak a vadászgép-szakértők (akik értenek is ezekhez) és vannak mindazok, akik lelkesednek a vadászgépes filmekért plusz valamelyik említett körbe is besorolják magukat. Az 1986-os Top Gun életre hívta ezt az utóbbi tábort, majd a 2022-es Maverick ki is szélesítette azt.

topgun.jpg

A kép forrása: thewrap.com

Az 1986-os eredeti Top Gunban még F-14 Tomcat vadászgépeket láthatunk, mely típust 1974-ben állították hadrendbe és 2006-ban vontak ki. Az F-14 szinte a hidegháborús idők szimbóluma lett az amerikaiaknál, miként a szovjet oldalon az 1970-től szolgálatba állt MIG-23 típus jelentette ekkoriban ugyanezt. A két ikonikus vadászgép-típus épp a Top Gun korában, 1989-ben csapott össze először Líbiában, mely találkozás "Sidra-öböli incidens" néven lett később ismert. Akkor a Tomcat -ek győztek, ám a két szuperhatalom versengése a későbbi években is folytatódott újabb és újabb kifejlesztett típusokkal egészen a hidegháború végéig és a Szovjetunió 1991-es széthullásáig.

f_14_topgun.jpg

F-14 vadászgépek. Forrás: LINK

Aztán jött egy pár évnyi megbékélés, majd Vlagyimir Putyin 1999-es felbukkanásával kezdődött minden elölről és tart ma is újra a versengés. Most az orosz Szu-57 verseng az amerikai F-35 Lithning II-vel (mely személyes kedvencem) és az F-22 Raptorral. Mindhárom említett típus már ötödik generációs vadászgép.

Ám kicsit még visszatérve 1986-hoz: a Top Gun laza, fiatal és vagány pilótái: Maverick (Tom Cruise), Iceman (Val Kilmer), Cougar (John Stockwell) a kötetlen amerikai stílust szimbolizálták, mely képes legyőzni a merev, diktatórikus szovjet parancsuralmat. Ez a szembenállás mutatkozott meg a légi párharcokban is, ahol természetesen az amerikaiaknak kellett győzniük. (Amerikai film lévén, nyilván az amcsi pilóták volt a jó fiúk.) A szovjet pilótákat arctalan ellenségként láthatjuk, akiknek az egyik jelenetben vagányan be is int Maverick és Goose (Anthony Edwards). Természetesen a film világsikeréhez kellett egy kis szerelem illetve szenvedély is, azért hozták képbe az akkoriban bombázó de Tom Cruisnál 5 centivel magasabb Kelly McGillist. A magasságkülönbség nem kis fejtörést okozott Tony Scott rendező stábjának, de persze megoldották.

szu_57_vadaszgep.jpg

A jelenleg egyetlen ötödik generációs orosz vadászgép: a Szu-57. Forrás: LINK

Aztán eltelt 36 év és jött 2022, amikor Joseph Kosinski vette kezébe a franchise sorsát és elkészítette a Top Gun: Mavericket. Jó kezekbe került az egész, mert a Maverick zseniális film lett. Bár a script nem teszi egyértelművé, de minden hozzáértő szerint ezúttal Szu-57 -es orosz vadászgépek ellen kell harcolniuk, ezeket emlegetik egyszerűen "ötödik generációs ellenséges gépekként"

A Top Gun Maverickben kapunk 1,5 - 2 Mach feletti száguldásokat, remek légi-harcokat, élvezetes képeket a vadászgépek belsejéből és rengeteg izgalmat. Mitchell százados ezúttal F/A-18 Hornet vadászgéppel indul harcba egy iráni bázis ellen, egy általa felkészített, fiatalokból álló csapattal. Ennek tagja Goose felcseperedett fia is, Bradley (Miles Teller). Ezúttal is szükség volt egy szerelmi szálra, most az 52 évesen is bombázó Jennifer Connelly képviseli a romantikára vágyó barátnőt Maverick oldalán.

Nagyon feldobja  filmet, hogy a végén Maverick megmenti Bradleyt, aki ugyancsak Maverick segítségére siet, így végül mindketten lezuhannak. Az új helyzet révén kapunk némi szárazföldi akciót is, amit egy nagyon ütős jelenetsor követ a levegőben. A zárás természetesen happy end és boldogság.

A Top Gun: Maverick 131 percnyi hódolás a száguldás és a vadászgép-feeling előtt, az utóbbi évek egyik legjobb akciófilmjében. Értékelésem erős 85-90%. 

4csillag.jpg Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_alsologo_uj.jpg