A 10 legjobb Marvel [22.]

A tavaly és idén megjelent Marvel-produkciók -- A Fekete Párduc (2018), Venom (2018), A Hangya és a Darázs (2018), Marvel kapitány (2019), Bosszúállók Végtelen háború (2018) illetve Végjáték (2019) -- hatalmas sikereket arattak világszerte a mozikban sőt némelyik bevételi rekordokat is döntött a jegypénztáraknál. Az óriási népszerűség ráirányította a figyelmet a Marvel Studios eddigi munkáira, vagyis az 1940-es, 1950-es és 1960-as évek képregény-történeteit megjelenítő MCU (Marvel Cinematic Universe) meseszerű, de nagyon látványos és akciódús világára. A 2000 óta sorra megjelenő alkotások közt találunk feledhető filmeket de egészen színvonalas sztorikat is. A Filmelemző blog saját listája - a 10 legjobb Marvel-filmről - óriási választék figyelembevételével született meg.  

De mekkora is az a bizonyos "merítés"? Nézzük az eddig elkészült Marvel-filmeket! Alapból ott van négy Bosszúállók (Bosszúállók 1, Ultron kora, Végtelen háború és a Végjáték), van három Amerika kapitány (Az első bosszúálló, A tél katonája, Polgárháború) és három Vasember mozi (Iron Man 1, 2, 3.). Aztán van egy egész rakás X-Men film, egészen pontosan 11 db (ha ide vesszük a 8 db címében is X-Men mozi mellé a két Deadpool filmet és a Logant is). Készült hat Pókember film is (Pókember 1, 2, 3, A csodálatos pókember 1-2., Pókember Hazatérés). Végül következnek a Thor és Hulk produkciók (2 Hulk, 3 Thor), Doctor Strange, Hangya filmek (2 db), két Galaxis őrzői, három Fantasztikus négyes, egy Marvel kapitány és a Fekete párduc, illetve a Venom. Ez idáig 43 Marvel film. Azt hiszem elmondhatjuk: valóban bőséges "készletből" válogathatunk. De melyik a 10 legjobb? Szigorúan szubjektíven, a mi listánk így néz ki:

10. Venom (2018) 

venom_1.JPG

Sokan nem tartják igazi Marvel filmnek Ruben Fleischer és Tom Hardy különleges szuperhős horrorját, mivel azonban a Sony és a Columbia mellett a Marvel Entertainment is az alkotók közt szerepel, valamint egy közismert Marvel Comics karakter a névadója (ami nem mellesleg már a 2007-es Pókember 3-ban is felbukkan) nagyon is itt a helye, ráadásul a 10. pozícióban. Tom Hardy fantasztikusat alakít, nélküle felét sem érné a film. Kapunk humort, kemény jeleneteket, rengeteg akciót és egy egészen jól kitalált sztorit.

9. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

bosszuallok3.jpg

Töredelmesen bevallom: a Bosszúállók sorozat négy filmje közül ezt, vagyis a harmadik epizódot tartom a legjobbnak, nem pedig a mindenki kedvencének kikiáltott Végjátékot. [Egyébként az IMDb -n a sorrend: 2. rész (7,3), 1. rész (8,1), 3. rész (8,5), 4. rész (8,7)] Ez az a szuperhős-produkció, amelynél a nézőnek semmi más dolga nincs, csak kikapcsolni az agyát és elmerülni ebben a különleges világban.

8. Thor: Ragnarök (2017)

thor.jpg

Az itt még csúcsformájában lévő, 191 centis Chris Hemsworth óriásit megy ebben a látványorgiában, mely nálam beelőzi a 2011-es legelső epizódot és a 2013-as Sötét világot is. (Gondolom ezzel nem vagyok egyedül a hardcore Thor-fanok táborában.) Thor alakját egyébként a germán mitológiából kölcsönözték a készítők, hisz ő az egyik legerősebb germán isten, a legfőbb istennek Odinnak fia. A Ragnarököt az Új-zeelandi Taika Waititi rendezte és az egyik legszórakoztatóbb Marvel-produkció, nagyrészt Hemsworth könnyed humorának és frappáns poénjainak köszönhetően.

7. A hihetetlen Hulk (2008)

hulk.jpg

Sokáig nehezen tudtam eldönteni, hogy a 2003-as Eric Bana féle verzió, vagy a 2008-as Edward Norton Hulk tetszik e jobban. Végül újra egymás után megnézve a két filmet, a 2008-as változatot választottam (ahogy egyébként az IMDb -n is ez kapta a több pontot: (6,7-et, míg az Eric Bana változat csak 5,6 pontos). Pörgősebb, lendületesebb és heroikusabb küzdelmet bemutató alkotás. Nem csupán Norton nyújt átlagon felettit benne, de az apró termetű (170 centis) Tim Roth is, aki karizmatikus figuraként jelenik meg.

6. X-Men - A kívülállók (2000)

xmen.jpg

Az X-Men filmek is képviseltetve vannak a listán, mégpedig a legelső epizóddal, mely valahogy azóta is a legjobb, a maga eredetiségével. Annak idején ütősen hatott ránk újdonságával és máig kiinduló-pont a többi 10 X-Men alkotáshoz. Hugh Jackman ebben a részben játszik legfelszabadultabban és a fő karakterek bemutatása is itt a leginkább kidolgozott.

5. Pókember (2002)

pokember.jpg

A hat Pókember-film legjobbja nálam a legelső, 2002-es, eredeti rész, mely egyben jelen lista ötödik helyezettje. Tobey Maguire jó választás volt Peter Parker szerepére, hiszen a maga esetlen módján hiteles átlag-tinédzsert tud megjeleníteni a filmvásznon, majd átalakulása és szuperhőssé válása is teljesen rendben van. Sam Raimi a fantasyk és kalandfilmek specialistája kétségtelenül remek produkciót rakott össze 2002-ben a Spider-Man megrendezésekor.

4. Amerika kapitány: Tél katonája (2014)

tel_katonaja.jpg

A Marvel szuperhős világában leginkább Amerika kapitány és Vasember rajongónak vallom magam, így a 2008 és 2014 közt sorra megjelenő Marvel-produkciók (Vasember, Az első bosszúálló, A polgárháború és a Tél katonája) számomra a műfaj aranykorát jelentették. Ebben a felsorolásban a legjobb akciójelenetek egyértelműen a Tél Katonájában vannak. Az ember csak kapkodja a fejét és azt érzékeli: akár tucatszor is megnézheti ezt a mozit és még akkor is élvezni fogja a legtöbb jelenetet.

3. Amerika kapitány: A polgárháború (2016)

civilwar.jpg

Bronzérmes nálam a Polgárháború, mert kiválóan jeleníti meg a szuperhősök két táborra szakadásának dilemmáit, miközben a sztori végig tartogat számunkra meglepetéseket. Bár akciójelenetekben elmarad a Tél katonája mögött, a karakterek megjelenítése és az alaptörténet önmagában bőven kárpótol bennünket a kevesebb látványért. Ebben az epizódban kapunk moralizálást is és egy nagy tanulságot - mely engem nagyon megragadott Chris Evans tolmácsolásában - nevezetesen, hogy mindig ki kell tartanunk elveink mellett (még akkor is ha legtöbb barátunk inkább a megalkuvást követi).

2. Vasember (2008)

vasember.jpg

Az első, eredeti vasember fejezet a Marvel-filmek "Szent Grálja", az a kiindulópont, ahol egy univerzum megszületésének lehetünk szemtanúi. A Vasember - Amerika kapitány - Bosszúállók dekalógia (10 rész) nyitányáról beszélünk, amikor ezzel az epizóddal foglalkozunk. Robert Downey Jr talán csak a "Kiss Kiss bang bang" akció-vígjátékában nyújt hasonló színvonalat. Jon Favreau pedig szintén minden elismerést megérdemel ezért a rendezésért.

1. Amerika kapitány: Az első bosszúálló (2011)

elso_bosszuallo.jpg

Az abszolút kedvenc számomra a legelső Amerika kapitány epizód, mely a kezdeteket mutatja be. Magyarázatot kapunk Amerika kapitány alakjának megszületésére, arra, hogy miként lett egy kisemberből a világ legnagyobb hőse. Chris Evans valódi játékot mutat be, igazi alakítást nyújtva bizonyságul arra, hogy méltó a karakterhez. Maximálisan elnyerte tetszésemet, hogy egy kiszolgáltatott, hadseregből kiszuperált, alacsony és csenevész figurából "faragnak" szuper-katonát, Amerika hősét. Mert ahogyan Dr. Abraham Erskine mondja "... csak egy gyenge ember tiszteli igazán az erőt" Zseniálisan megalkotott tehát a főkarakter és jól felépítettek a mellékfigurák is. Hayley Atwell pedig gyönyörű a szigorú katonaruhában is (megmozgatva a férfi nézők fantáziáját).

Ennyi a lista a 10 szerintünk legjobb Marvel-filmről.  Ha egyetértetek lájkoljatok, ha nem, írjátok meg kommentben! De előbb szavazzatok:

A szavazás szerint, közel 6800 vok után: a három legnépszerűbb:

  • Vasember 1. (206)
  • Bosszúállók 3 (189)
  • Ragnarök (166)

A továbbiak: negyedik a Bosszúállók 4. (132), ötödik a Deadpool 1 (131), majd: Galaxis őrzői, Tél katonája, Amerika kapitány 1., Bosszúálló 1., Dr. Strange.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

 

logo.jpg

2019.06.19.(13:27) 

 

Címkék: Marvel-filmek