Gemini Man - Will Smith látványos duplikációja [24.]

Will Smith mindig is nagy kedvencem volt, már az 1993-as Made in America, az 1995-ös Bad Boys és az 1996-os Függetlenség napja óta. Bár a három nagy sikerfilm közel három évtizeddel ezelőtt készült, a néhány hete 51-et betöltő philadelphiai színész még mindig csúcson van és remek filmeket csinál. Sajátos humora, önbizalmat sugárzó lénye, csibészes lazasága, atletikus alkata és megnyerő stílusa egyedivé teszik minden szerepben, bármit/bárkit is alakít. Ráadásul a 187 centis Smith megőrizte fiatalkori formáját: testét, megjelenését és sportos izomzatát a harmincasok is megirigyelhetik.

gemini_man.jpg

A Gemini Mant Will Smith a Pí életével hírnevet szerző Ang Lee -vel forgatta, ami kifejezetten rossz hír volt számomra (mikor megtudtam), lévén, hogy a 65 éves tajvani rendezőt inkább "B" kategóriás "szakembernek" tartom (Pí élete ide vagy oda). Sajnos a végeredményen látszódik is keze munkája - a szegényes érzelemvilág - hiszen a Gemini Man -ben nagyítóval sem találunk valódi karakterisztikát. Bár a script alapjában véve akár érdekes is lehetne - a tökéletes harcos reprodukálása klónozással (anélkül, hogy erről az eredeti, mintaadó személy tudna) - a valóban érdekfeszítő sztorihoz jól felépített karakterekre is nagyon nagy szükség lett volna. És EZ a legnagyobb probléma a filmmel: Henry Brogan, a kormánynak dolgozó fejvadász (Will Smith), illetve klónja (akinek nevét sem tudjuk meg a filmből) és az egyetlen női főszereplő, Danny Zakarweski kidolgozatlan karakterek. A sztori és a rendezés nem kelti fel irántuk érdeklődésünket, nem ismerjük meg előéletüket, motivációikat, vágyaikat, érzéseiket. /A poszt a továbbiakban kevés spoilerrel folytatódik./

gemini_man_1.jpg

A női karakterrel látható módon a rendezésnek sem volt fogalma, hogy mit kezdjen: bár Mary Elizabeth Winstead a Die Hard 4-ben és a Cloverfield Lane 10 -ben "nagyon ment", Danny karakterét a Gemini Man -ben még ő sem tudta megmenteni. A hölgy kezdetben megfigyeli Brogant, majd mellé áll. Van is köztük vonzalom, meg nincs is, kialakul ugyan a barátság, de érezhetően nem lép át egy bizonyos esetlen határt. Brogan életunt alak, akinek elege van munkájából (a bérgyilkolásból) és bár sajnálja, hogy miatta soha nem volt családja (és valódi magánélete) láthatóan visszavonulása után sem töri nagyon magát ezekért a dolgokért. A klónt egy CIA vezér neveli, Clay Verris (Clive Owen), így a fiú nem sok szeretetet kap, ellenben katonai kiképzést azt nagy kanállal (hatalmas adagban). Nincs neve, nincs baráti köre, nincsenek vágyai, gondolatai. Holott a klón nem robot (némi képzavar lehet Lee fejében a dologról). Aztán Brogan (a mintaadó) feléleszti benne az érző embert és a srác innentől megváltozik. Sajnos azonban az egész valahogy mesterkélt, kiprovokált és műanyag ízű. Smith a Gemini Man -ben éppen azon tulajdonságait nem mutatja meg, melyek őt egyedivé teszik: nem látjuk humorát, csibészes stílusát, vagány keménykedéseit. A jó öreg Will Smithből a rendező, Ang Lee kilúgozta a "WillSmithséget".

Akadnak azért pozitívumok is filmben: például az akciójelenetek, melyek közül a verekedések és a motoros üldözések kivételesen jó minőségben és élvezetes lettek elkészítve. Tetszetős, hogy rengeteg scene készült Budapesten és több alkalommal is gyönyörű városképi háttér előtt zajlanak az események. Nagyon látványos, ahogyan Will Smith megküzd fiatalabb változatával (klónjával) és ahogyan az ellene induló profi kommandósokat elintézi. Igazából akciófilmként nincs is az egésszel sok probléma, inkább mint kihagyott lehetőség az ami fáj nekünk nézőként, ha végignézzük a sztori 117 percét. A kihagyott lehetőség leginkább arra vonatkozik, hogy Will Smith és a klónja közti kapcsolattal nem kezdtek igazából semmit: néha érezzük ugyan, hogy Brogan sajnálja a fiút és hogy jót akar neki (a jövőjét illetően), de valódi és mély érzelmeket, pláne apa-fiú szeretet nem kapunk a köztük lévő interakciókból. Kihagyott lehetőség a fordulatok nélkülözése is és hogy egyetlen CIA vezetőt tesznek meg főgonosznak, kicsit sem törekedve egy hihető, kiterjedt, rejtélyes, mi több bonyodalmakkal teli és összetett háttér konfliktus kidolgozására.

gemini.jpg

A Gamini Man elemzése kapcsán megkerülhetetlen a filmben alkalmazott CGI megemlítése. A sztorihoz ugyanis nem egy megfiatalított Will Smith -t "használtak", hanem egy tetőtől talpig digitálisan megalkotott, teljesen önálló virtuális karaktert. Néhol szinte hátborzongató a dolog, hihetetlen ugyanis a figura életszerűsége, de akadnak azért gagyi jelenetek is, melyeknél "kilóg a lóláb". Mindenesetre őrületes, hogy a 2014-es Halálos iramban 7 és a 2016-os Zsivány egyes óta - melyekben Paul Walkert és Peter Cushingot "támasztották fel" - mennyit fejlődött ez a technológia. Emellett a 3D+ -nak köszönhetően a hagyományoshoz képest dupla annyi képkockát láthatunk egy-egy másodperc alatt, amitől élesebb, realisztikusabb és átélhetőbb a képminőség.

A Gemini Man egy lendületes, jó tempójú akciófilm, mely egy egész ügyes alapötlettel kitalált, de gyengén összerakott forgatókönyvvel és rossz karakterisztikával illetve még rosszabb rendezéssel lett az "asztalra téve". Will Smith játéka élvezetes ugyan, de önmagára kevéssé emlékeztető. A filmet főleg azoknak ajánlanám, akik tényleg akciómániásak, akik kíváncsiak arra, hogy hol tart 2019-ben az emberi karakterek Computer-Generated Imagery megvalósítása és akik valódi Will Smith rajongók. Mivel ezek mindegyike igaz rám és összességében élveztem a filmet. Értékelésem: 70%

70.jpg

Részletesebben nézve a négy ismert szempont alapján: alapsztori: 70%, rendezés: 60%, színészi teljesítmények: 80%, látványvilág: 80%.

Facebook csoportunk

logo.jpg

2019.10.23.22:10

 

Címkék: Will Smith, Gemini