13 óra: Bengázi titkos katonái (2016) [29.]

Szinte nincs aki ne ismerné Ridley Scott, 2001 -ben készített Oscar-díjas háborús drámáját, A sólyom végveszélyben -t. Az amerikai különleges egységek 1993 -as, szomáliai bevetését és annak tragédiába torkolló végkifejletét döbbenetes élethűséggel bemutató film - Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor, Tom Sizemore főszereplésével - elképesztő filmes élményt jelent (jelentett) mindenkinek. Éppen 15 évvel később, 2016 -ban Michael Bay egy másik megtörtént esetet dolgozott fel: 13 óra: Bengázi titkos katonái címmel.  

bengazi1.jpg

A két sztori közti hasonlóság több dologban is tetten érhető: például mindkét esetben egy-egy anarchikus állapotban lévő, iszlamista arab ország a cselekmény helyszíne, ahol amerikai érdekek kerülnek veszélybe. (Az egyiknél ez a helyszín Szomália, a másiknál pedig az Észak-afrikai Líbia.) Mindkét történetben különleges amerikai alakulatok katonái a főszereplők, akiknek megismerjük hátterét és jellemét, majd végig-kísérhetjük reménytelennek tűnő küzdelmeiket is a túlerővel szemben. Végül: mindkét sztoriban láthatunk hősöket, haldoklókat és túlélőket, akik emberfeletti bátorsággal, elszántsággal és lelkierővel harcolnak egymásért, illetve hazájukért. 

Ami Michael Bay filmjét illeti: cselekménye kevésbé grandiózus, hiszen nem egy több száz fős alakulat bevetését, hanem csupán hat volt kommandós viszontagságait mutatja be, egy Bengáziban megbújó CIA központ védelmében. A katonák képzettek, tapasztaltak, vér-profik és fegyvernemük kétségtelenül legjobbjai, viszont kicsit szabadon értelmezik a szolgálatot: bár erős védelmet adnak a telepnek (munkájuknak ezen részét komolyan véve), de a napi rutin-feladataik elvégzését követően előszeretettel múlatják lazítva az időt. A telep vezetője Bob (David Costabile) nem kedveli a csapatot és feleslegesnek is érzi jelenlétüket, amit rendszeresen tudtukra is ad. Az idő azonban átírja a szerepeket: Bob néhány nap múlva megdöbbenve ébred rá arra, hogy a hat katonán múlik nem csak a saját de a teljes kirendeltség minden tagjának élete is. A továbbiakban spoileresen folytatódik a poszt.

A hat férfi nem tudja megakadályozni a nagykövet rezidenciájának váratlan megtámadását és körbevételét. A magas rangú amerikai diplomata halála megkongatja a vészharangokat Bengázitól Washingtonig. A katonák számára pedig kijózanító világossággal válik egyértelművé: most már nem csak a nagyköveti rezidencia, de saját CIA telepük is óriási veszélyben forog: szabályos ostromra kell ugyanis felkészülniük. A katonák mindent elkövetnek a támaszpont 26 alkalmazottjának megmentéséért. Pedig egyáltalán nincs könnyű dolguk: a líbiai iszlamisták, ISIS zászlók alatt, nagy kaliberű lövegekkel, RPG gránátvetőkkel és gépfegyverekkel rontanak az épületcsoportra, melynek ostroma valóságos vérfürdővé válik a túlerő rohamai során. Az amerikaiak mégis 13 órán keresztül tartanak ki, egészen a Tripoliból érkező felmentő csapatok megérkezéséig. De nem mindannyian maradnak életben és a túlélők közt is lesz, lesz olyan, aki rendkívül súlyos sérülésekkel (szinte haldokolva) távozik. 

bengazi2.jpg

A Bengázi titkos katonái nem múlja felül A sólyom végveszélyben -t, de megközelíti annak színvonalát. (Az IMDb -n az előbbi 7,7 pontot ért el, míg az utóbbi alig elmaradva, 7,3 -at, de valójában ennél is sokkal többet ér.) Bay filmjének főhőseiről kiderül: esendő, félelmekkel teli, családos emberek, akik bár kőkeménynek, vagánynak és vérprofinak tűnnek, legbelül csupán boldogságra és megbecsülésre vágynak. Mindez egyértelművé válik az "igazság pillanatában" mikor még úgy tudják: valószínűleg nem fogják túlélni a bevetést. A feszültség és a halállal való szembenézés mindenkiből más hoz ki:  van, aki kétségbe vonja líbiai tartózkodásuk értelmét és van olyan is, aki csak a családjától elvett időt sajnálja (azt az időt, amit szolgálatban, idegen országokban töltött, ahelyett, hogy gyermekeivel lett volna).

Az egyes karakterek mind valós személyek megfelelői, akik közül a színészeket illetően kiemelkedik: John Krasinski, Pablo Schreiber és James Badge Dale. Krasinski játéka a legérdekesebb, hiszen alakját a script úgy "dobja" a cselekmény közepébe, mint az 1986 -os Platoon (A szakasz) újoncát, Chris Taylort, akinek szemével látva az eseményeket fokozatosan ismerhetjük meg egy katonai alakulat életét.

bengazi3.jpg

Ezúttal az újonc Jack (John Krasinski), egy három gyermeket családapa, aki számára a film első részében egyértelművé válik: a különleges katonák senki számára nem kívánatosak Líbiában. Afféle megtűrt emberek, annak ellenére, hogy később nagyon is rajtuk múlik az egész CIA kirendeltség minden dolgozójának élete. Ők pedig teszik a dolgukat: harcolnak a támadókkal, annak ellenére, hogy a rohamozók sokszoros túlerőben érkeznek, lövegekkel és rakétavevőkkel. Aztán jön a fordulat: megjelenik egy óriási katonai konvoj, amiről az ostromlottak percekig gondolják azt, hogy az iszlamisták csapatai. Felkészülnek tehát a halálra, ami végül a legtöbbüknél mégsem következik be, hisz a csapatról kiderül, hogy a felmentés.

bengazi4.jpg

A Bengázi titkos katonáit ajánlom a kommandós filmek kedvelőinek, illetve azoknak, akiknek A sólyom végveszélyben is tetszett. Nem fognak csalódni, mint ahogyan azok sem, akik a háborús, "életszagú", reális történetekért rajonganak. Elnyeri majd tetszésüket, mert ez a film pörgős, látványos és izgalmas. Értékelésem: 80%. //1674, 2018.08.22// 22 lik

A film MAFAB adatlapja

80_c.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

felemzo_iro.jpg

2019.12.31.12:47