Bad Boys - pörgősen 50 felett is, rosszfiúkkal [32.]

Nagy Will Smith rajongónak vallom magam (amit már a mérsékelt sikert aratott Gemini Man kapcsán is kifejtettem egy októberi posztomban), így mind az 1995-ös legelső Bad Boyst (Mire jók a rosszfiúk), mind a 2003-as folytatást, a Bad Boys 2 -t (Már megint a rosszfiúk) nagy érdeklődéssel és élvezettel néztem végig annak idején (és azóta vagy tucatszor). Michael Bay - aki nálam "A sziget" (2005) és "A szikla" (1996) című filmek miatt eleve sajátos megbecsültséget élvez - elismerésemet vívta ki mindkét Bad Boys fejezettel. Amikor aztán hosszú kihagyás után elérkezett a harmadik epizód is, a "Bad Boys for Life" azonnal jegyet váltottam, hogy mozi-minőségben tudjam élvezni a két kábszeres zsaru: Mike Lowrey (Will Smith) és Marcus Burnett (Martin Lawrence) vicces, akciódús és látványos kalandjait. Ami azt illeti nem bántam meg: Michael Bay nélkülözése ellenére is a Bad Boys 3. (Mindörökké rosszfiúk - Bad Boys for Life) izgalmas és kacagtató akció-thriller lett, noha az 50 plusszos "srácok" enyhén megfáradt játéka azért már érezhető. Hozzáteszem: Will Smith elképesztően jó formában van: sportos megjelenése, izomzata bőven köröket ver a mai harmincasok legalább 80 százalékára. Zeng a Bad Boys, Bad Boys What'cha gonna do, pörögnek az akciók és tövig nyomják a gázpedált. Mi kell még?

bad_boys3.jpg

/Innentől némi spoilerrel folytatom./ Az alapsztori sajátos: ezúttal ugyanis Mike Lowrey múltja okoz galibát, hiszen régi szerelme bukkan fel (Isabel Aretas - akit a még mindig gyönyörű Kate del Castillo alakít) és felnőtté vált fia segítségével (Armando Amas - Jacob Scipio) szeretné megtorolni régi sérelmeit. Annak idején ugyanis (20-30 évvel ezelőtt) Lawrey a hölgyet lecsukatta (tegyük hozzá: megérdemelten), amit a nő zokon vett és elhatározta megszökése után a vagány zsaru megölését. A feladatot azonban fiával együtt úgy kívánják végrehajtani, hogy az a lehető legtöbb fájdalmat okozza Lowrey -nak: vagyis először kollégáit akarják likvidálni, hogy a zsaru végignézze halálukat és csak utánuk tervezik Lowrey megölését. Kicsit túltolt az egész, azzal együtt is, hogy a korábbi részekben nyoma sincs a belevaló nyomozó sajátos múltjának. (Isabel szökési jelenete is túl színpadias és erőltetett.)

A bosszú megvalósítása döcögősen zajlik: Isabel lelkes fia elkezdi ugyan irtani anyja régi ellenségeit (akik felelősek voltak lecsukásáért), de közben Lowrey -t is majdnem túl korán öli meg. A férfi súlyos sebet kap - amikor Jacob egy motorról rálő - és élet-halál közt lebeg egy ideig a kórházban. Ehhez kötődik a film egyetlen komoly érzelmeket keltő (és megható) jelenete, amikor Lowrey örök társa, Marcus (Martin Lawrence) barátja életéért imádkozik és könyörög Isten előtt fogadalmat téve, hogy ha Lowrey felépül, kerülni fogja az erőszakot. 

bad_boys_nunez.jpg

Ami a két főszereplő karakterét illeti: a Bad Boys 3 csak bizonyos jellemvonásokban tudja konzekvensen (vagyis az előző részekhez illeszkedő módon) megjeleníteni Lowrey és Burnett detektíveket: stimmel például, hogy egyikük vagány és kemény (miközben a nők örök kedvence) másikuk pedig aggodalmaskodó és szerencsétlenkedő (megállapodott családapa), ám nagyon elcsúszik az, ahogyan Burnettből (Martin Lawrence) a harmadik részre egy visszavonult, passzív és társát cserben hagyó amatőrt csináltak (aki mellesleg akció közben annyit ér, mint egy tál puding.) Ugyancsak gáz, hogy keveset kapunk humorból, noha a helyzet-komikum mindig is erősen jellemezte a Bad Boys franchise -t. De most valahogy alig jönnek be a poénok és kettejük párosa is valahogy megfáradtnak tűnik. A nagyobb probléma Martin Lawrence -szel van: a 3 hónap múlva szülinapi tortáján már 55 gyertyával ünneplő színész ugyanis erősen megroggyant, meghízott és belassult látványt nyújt, minimális aktivitással.

Az akciójelenetek színvonala közepes, az első epizódét megközelíti, de mérföldekre elmarad a második résztől. Pörgős az oldalkocsis-motoros üldözés, a legvégső scene (az égő házzal) illetve tetszetősek Jacob Scipio villámgyors verekedései is, de kábé ennyi; igazán kiemelkedő helyzetek alig akadnak.

bad_boys_motor.jpg

Ha az egyes szereplőket külön-külön értékeljük Will Smith most is 5/5, de kevesebbnek érezzük, mert karakterét kicsit "kiherélték": semmit sem tehet ugyanis a mellé rendelt csapat és a végtelenül szexis hadnagynő, Rita (Paola Nunez) nélkül. Sajnos a scipt erre sem megy rá, vagyis az égvilágon semmi nem történik Lowrey és Rita között. (Ez viszont egyáltalán nem jellemző "a legyet is röptében" alkatú detektívre.) Martin Lawrence sajnos 5/2, az első két részhez képest óriási visszaesés, amit a filmvásznon csinál. A hadnagynő óriási, kár, hogy a 41 éves mexikói színésznőről eddig alig hallhattunk. A többiek "szódával elmennek" kategória.

Összességében a Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk egy élvezhető és pörgős akciófilm, de akik látták és szerették az előző részeket (az 1995-ös és 2003 -as epizódokat), azoknak egy cseppet talán csalódás lehet. Nincs meg benne ugyanis az első és második fejezet sajátos humora, a két központi karakter pezsgő izgalmassága, lazán vagány jópofasága, illetve a főleg második rész akcióorgiája. Értékelésem hasonló az IMDb (74%) és a Rotten Tomatoes (76%) "ítéletéhez". Nálam 70% -os.

/Előzetes/

csillagok_70.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.01.22.19:47

Címkék: Bad Boys 3