Fordulatos thriller: Az ajándék (2015) [35.]

Joel Edgerton színészként és forgatókönyvíróként is bizonyította már tehetségét (színészként: Gringo, Vörös veréb, script íróként: Országúti bosszú, V. Henrik), a The Gift elkészítésekor rendezőként is debütált (miközben a film egyik főszerepet is bevállalta). Az ajándék egy sajátosan felépített thriller: lassan építkezik, fokozatosan növeli a feszültséget, majd csavar egy nagyot a cselekményen és kétségek közt tartja a nézőt egészen a történet végéig. 

ajandek1.jpg

Joel Edgerton a kép jobb oldalán

A három központi karakter: Robyn (Rebecca Hall), egy férjével új életet kezdő fiatal, 30-as évei elején járó nő, Simon (Jason Bateman), egy törekvő karrierista férj és Gordo (Joel Edgerton), egy rejtélyes pasas, aki váratlanul felbukkanva "tapad" a házaspárra (mint Simon régi iskolatársa). A furcsa "háromszöget" alkotó trió története érdekesen alakul: Gordo véletlennek tűnő módon botlik a házaspárba, de később egyre gyakrabban látogatja meg őket. Gyanúsan rámenős módon keresi folyton Robyn és Simon társaságát: hol ajándék bort hoz nekik, hol pedig listával állít be a hasznos mesteremberek telefonszámaival. (A házaspár ugyanis nemrégiben költözött a városba.) /Innentől némi spoilerrel folytatom egy bekezdés erejéig./

Gordó és a pár közti kapcsolat egyre szürreálisabbá válik, főleg miután Robyn és Simon kutyája is eltűnik egy időre, illetve miután Gordó meghívja őket a "házába" amiről később kiderül, hogy valójában nem is az övé (hanem munkaadóié, akiknél egy ideig limuzin sofőr volt). Nézőkként együttérzünk az értelmiségi házaspárral és együtt félünk Robynnal is, amikor az rendszeresen egyedül maradva otthon, el kell viselje a váratlan időpontokban felbukkanó furcsa férfit. Ám ekkor Edgerton csavar egyet a történeten: kiderül ugyanis, hogy a "zaklató" sokkal régebbről ismeri a férjet, aki serdülőként nem volt éppen az a nyílt és egyenes jellem, ahogyan Robyn ismeri. A feleség megtudja, hogy a két ember gyermekkorukban ellenség volt egymás szemében és Simon nagyon csúnyán bánt el Gordóval. Az innentől egymást érő meglepetéseket és fordulatokat természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy bőven kapunk váratlan helyzeteket és jeleneteket egészen a legvégső nagy csattanóig.

A The Gift erőssége egyik részről a fordulatosság, másik oldalról pedig a tanulság, melyet Edgerton lehelet finomat tesz le elénk, hagyva, hogy magunk döbbenjünk rá lényegére. Történetével megmutatja ugyanis, hogy egy másik ember megismerése annyira bonyolult és összetett folyamat, hogy még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy megtörtént, ha már történetesen együtt élünk azzal a bizonyos másik féllel. A sztori elárulja: minden ember csak a múltjával együtt tekinthető egésznek és megismerni is csak azzal együtt lehet. A filmbeli Simon családalapítás előtt álló férj, becsületes, dolgozó ember, a társadalom hasznos tagja. Ugyanakkor sötét oldala is megmutatkozik, sőt serdülőkorában elkövetett gazságainak sora. A másik férfi, Gordó: eleinte perverz zaklatónak tűnik, majd kiderül: lélekben sérült ember, akinek élete egyetlen fiatalkori trauma nyomán siklott ki végleg.

ajandek2.jpg

Edgerton thrillere egy olyan izgalmas sztori, mely elgondolkodtat bennünket arról, hogy az élet nem fekete - fehér és ritkán találkozunk csak színtisztán jó vagy csak színtisztán rossz jellemekkel. Közben tényleg végig szurkoljuk a jeleneteket, melyek az utolsó percig kétségek közt tartanak bennünket arról, hogy mi lesz a főszereplők végső sorsa.

Ami a főszereplők játékát illeti: Jason Bateman teljesen új oldaláról mutatkozik meg, legalábbis számomra meglepetés volt a Förtelmes főnökök, a Testcsere és mondjuk a Páros mellékhatás után, hogy vígjátékokon kívül, komoly, sőt ijesztő karakterekben is ilyen jól helyt tud állni. Edgerton ugyancsak elismerésre méltó, de őt inkább a rendezése miatt tudom dicsérni, mert a The Gift egy elég jól "összerakott" thriller. A női főszereplő, Rebecca Hall összetett karaktert alakít, de nagyon meggyőzően. (Megjegyezném: rövid hajjal is klassz csaj de azért szerintem hosszú hajjal kategóriákat ugrik a vonzereje.)

A filmet ajánlani tudom thriller-kedvelőknek és mindazoknak, akik szeretik a fordulatos sztorikat, nagy meglepetésekkel. Értékelésem, a rendezést illetően 85%, alaptörténet: 80%, látványvilág: 70%, színészi alakítások: 75%. Összesítve: 80%

80_1.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.04.23:32

 

Címkék: Az ajándék