Védhetetlen (2012) - akciófilm CIA témában [38.]

Sok film készült már az 1947-ben alapított amerikai hírszerző ügynökségről, közismertebb nevén a CIA -ról, ám kevés akad, amelyik a szervezet korrupciós problémáit és korrupt embereit egy egyszerű CIA ügynök magányos küzdelmén keresztül láttatja. A Daniel Espinosa rendezte Védhetetlen (Safe House) című 2012-es akciófilmnek ez sikerül. Különlegessége, hogy a legkevésbé sem idealizálja az ügynökvilágot, nem törekszik heroizálni mindazt, amit a különleges kiképzést kapott ügynökök tesznek, csupán felvillantja, hogy semmi nem fekete vagy fehér és még ebben az árnyékvilágban is akadnak (szép számmal) megvehető, korrupt alakok.

safe_house.jpg

Bevallom nagyon jól elvoltam ezzel az akciófilmmel (mely egyébként legalább annyira krimi és thriller, mint amennyire akciók sorozata) és tetszett, hogy Espinosa belülről, a rendszer egy tagjának szemszögéből ébreszt bennünk kétségeket jóról és rosszról. Az egész hasonlít a Beavatás című 2003-as Al Pacino - Colin Farrell akcióthrillerre, csak kicsit durvább kivitelben. (Na jó, sokkal durvább kivitelben.) Innentől némi spoilerrel folytatom.

Ami a sztorit illet nagyon egyszerű és lineáris: adott egy 30-as CIA ügynök, Matt Weston (Ryan Reynolds) akit a virginiai központból a Dél-afrikai Johannesburgba küldenek (mégpedig évekre), hogy ott egy úgynevezett "védett ház" gondnoka legyen. A CIA a Föld összes jelentősebb nagyvárosában működtet ilyen jól felszerelt, kihallgatószobákkal teli lakásokat, házakat és farmokat, hogy a helyi szervezeteik használni tudják, ha menedékre, vagy vallatással járó bevetésre kerülne sor akcióik során. Matt egy ilyen lakásban tengődik már egy éve, arra várva, hogy végre komolyabb megbízást kapjon. Barátnője, aki orvosnak készül, nem is tud igazi munkájáról. Egy nap aztán a sok-sok unalmas hónap után végre beindulnak az események Matt számára: a CIA elfogja Tobin Frostot (Denzel Washingtont), aki korábban ugyancsak CIA ügynök volt de kilépett és legendás hírnevet szerzett, mint az USA ellensége (aki államtitkokkal kereskedik). A férfit éppen abba a johannesburgi védett házba viszik kihallgatni, ahol Matt dolgozik, így a karrierje miatt egy éve aggódó ügynök végre bizonyítási lehetőséghez jut. Csakhogy semmi nem úgy alakul, ahogy tervezik: a házat ismeretlenek támadják meg és a tűzharcban (illetve ostromban) sorra elesnek a CIA ügynökök. Matt-re marad tehát, hogy valahogyan kivigye onnan Frostot és eljusson vele valamilyen biztos helyre. A feladat azonban szinte teljesíthetetlennek látszik: Frost ráadásul meg is lóg Matt felügyeletéből. Ezen a ponton a kezdő CIA ügynöknek el kell gondolkodnia: feladja, vagy Frost nyomába ered. Matt az utóbbit választja és ádáz hajszába kezd a rábízott áruló kézre-kerítéséért.

safe_house2.jpg

Miközben az akciódús jelenetek peregnek előttünk, kiderül: Frost nem hétköznapi fickó. Azért akarja mindenki megkaparintani, mert egy lista van birtokában (ami valamilyen homályos módon az izraeli titkosszolgálattól került hozzá) és a világ nagy hírügynökségeinek korrupt ügynökeit tartalmazza (mármint neveiket). Mondani sem kell: a lista nagy értékű árucikk a nemzetközi piacon (főleg a terrorszervezetek számára) és milliókat ér több nagy bűnszövetkezetnek is. Persze a CIA számára is fontos, de mint kiderül nem azért, hogy a rajta szereplő korrupt ügynököket letartóztassák, hanem azért, hogy eltussolják a sok áruló ügynök meglétét (mely rossz fényt vetne az egész ügynökségre). Matt magányos harcot vív tehát egyrészt Frost újbóli kézre-kerítéséért, másrészt a terrorszervezetekkel (akik ugyanezt tervezik), harmadrészt pedig saját főnökeivel. A végkifejlet egyszerre drámai, véres és elgondolkodtató.

A Védhetetlen egyszerre nyújt pörgős akciókat, meglepő fordulatokat (melyek többségét nem árultam el) és érdekes elgondolkodni-valót is, a CIA -hoz hasonló szervezetek "hasznosságáról" vagy éppen ártalmas működéséről. Biztos, hogy ezek az ügynökségek a békét, a nemzetközi biztonságot és a terrorizmus elleni harcot szolgálják? Vagy éppen ellenkezőleg: a korrupció "fogságában" önmagukat és a pénzt szolgálják, miközben még veszélyesebbé is teszik az amúgy is forrongó világot? Espinosa nyitva hagyja ezeket a kérdéseket, miközben mindkét verzióra mutat példát - egyik oldalon ott a főhős Matt Weston, az elkötelezett és becsületes ügynök archetípusa, a másikon pedig a közvetlen felettese, David (Brendan Gleeson) aki pénzért adja el hazáját - ránk bízza az ítélkezést.

safe_house_reynolds.jpg

Ami az egyes alakításokat illeti: Ryan Reynolds és Denzel Washington elismerőt nyújtanak a filmben. Reynolds ebben a komor, humortalan szerepben is helytáll, mindvégig jól érzékeltetve karaktere élet-halál harcát becsületéért. Mert Matt Weston (akit alakít) nem csupán azért hajt, hogy megmentse a világot a korrupt ügynökök jelentette veszélytől, hanem azért is, hogy bizonyítani tudja: jó ügynök, aki képes elbánni a Frost-félékkel. Engem mindenesetre Reynolds ebben a szerepében győzött meg először arról, hogy nem csak az ökörködéshez ért. Kiemelendő még Vera Fermiga alakítása a szintén becsületes CIA tiszt szerepében.

A Védhetetlen főként azoknak az akciófilm rajongóknak ajánlom, akik szeretik a csavaros, érdekes sztorikat és az ügynök-történeteket, miközben bírják a véres verekedéseket és autós-üldözéseket is. Értékelésem: erős 70% csillagok_70.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.21.19:45