Öt érdekesség Dwayne Johnsonról [40.]

Dwayne Dougles Johnson, aki május másodikán ünnepli 48. születésnapját ma az egyik legismertebb és legsikeresebb akciósztár az egész világon. Magyarországon több, mint 30 filmjét mutatták be a mozik, de számtalan sorozatban is szerepelt, nem beszélve a nagy sikerű rajzfilmekről, melyekhez hangját adta (legutóbb 2016-ban a Vaianában Mauinak). A celebHeights szerint 191 centis (sport-nyilvántartások szerint aktív korában 118 kilós) Johnson már 24 évesen tekintélyes mennyiségű izomzatot épített magára, így a sportvilág mellett a filmipar is felfigyelt a benne rejlő lehetőségekre. Olyan nagysikerű művekben szerepelt, mint az Amazonas kincse (2003), a Törésvonal (2015) és a Halálos iramban 5., 6., 7. és 8.

szikla_regen.jpg

Életéből ezúttal 5 érdekességet választottam:

Származása

Dwayne Johnson bár Kaliforniában látta meg  napvilágot (Hayward) és Hawaiin illetve Új-Zélandon töltötte gyermekkorát, szamoai - polinéz gyökerekkel rendelkezik. Ugyan a középiskola végét és az egyetemet már kevésbé egzotikus helyeken töltötte - Pennsylvaniában és Miamiban - egész életében erősön kötődött őseihez. 2004-ben, 32 éves korában egy tradicionális szamoai tetoválást is készíttetett bal felkarjára vállára (és mellizmára). Ugyanebben az évben Szamoára látogatva,a szamoai király nemesi címet adományozott neki, amiért több területen is támogatja a szigetországot.

szikla_szamoa.JPG

Amerikai Szamoa: a sziget, ahol a Szikla felmenői születtek

A szamoai rögbicsapatnak például rendszeresen küld adományokat, a játékosok pedig mezükön viselik a "The Rock" feliratot. A Hobbs & Shaw című 2019-es akciófilmben (Fast & Furious spin off) karakterének egy népes szamoai családja is van, így a film utolsó harmada Szamoán játszódik. A Hobbs & Shaw -ban testvérét a maori származású Cliff Curtis játssza.

szikla_tetovalas.jpg

A híres tetoválás, mely terjedelmesen borítja be a Szikla bal felsőtestének tekintélyes részét, szamoai motívumokat tartalmaz. Az elemzők 10 szimbólumot fedeztek fel a nonfiguratívnak látszó tetoválásban: szamoai harcos, szerencse nap, családtagok, múlt és jövő, ősök, a Nagy Szem, az erő jele, spirituális vezető, bőség kövei és teknőspáncél (a gonosz szellemek ellen). [forrás]

A sport

Johnson Miamiban folytatta egyetemi tanulmányait, ahol az iskola focicsapatának egyik legjobb tagja lett. A Miami Hurrikánok 1991 és 1994 közt több nagy győzelmet arattak melyekben oroszlánrésze volt a termetes szamoai fiúnak is. Megfordult közben kanadai csapatoknál is, ám végül egy térdsérülés miatt nem került az NFL -be. Helyette az 1995-ös diplomázást követően (kriminológia és fiziológia szakon) inkább apja és nagyapja sportját, a pankrációt választotta.

szikla.JPG

Johnson 1996 és 2004 közt a WWE sztár-pankrátora lett előbb Rocky Maivia, majd "The Rock" (a Szikla) néven. Összesen nyolc alkalommal lett bajnok 1998 és 2013 között. Közben próbát tett a filmezés területén is: előbb egy-két sorozatban, majd 2001-ben végre egy egész estés moziban is szerepet kapott (Ez volt a Múmia visszatér). A siker nem maradt el, de igazi karrierje egy évvel később 2002-ben kezdődött a Skorpiókirállyal.

Az édesapa és a nagyapa hatása

Dwayne Johnson életére óriási hatással volt apja és nagyapja életútja, akik mindketten sikeres pankrátorok voltak. Nagyapja, Peter Maivia Amerikai Szamoán született és már nagyon korán a birkózás felé fordult, alig 27 évesen pedig Új-Zeland nehézsúlyú bajnoka lett, (igaz csak rövid időre). Édesapja Wayde Douglas Bowles néven született (Kanadában) majd fiatalon nevet változtatott és szintén a pankráció felé fordult. Rocky Johnson néven aratott szép sikereket. Az ifjú Dwayne az irántuk való tiszteletből választotta pankrátor pályafutása kezdetén a Rocky Maivia nevet. Sajnos az édesapa nemrégiben, 2020 január 15-én, 75 évesen elhalálozott, ami a Sziklát rettenetesen megviselte.  Egy hónapja még tele voltak az amerikai lapok azzal, hogy a Szikla mennyire megrendült édesapja váratlan halálán. Kapcsolatuk szoros lehetett.

szikla_apa.JPG

Három pankrátor generáció: középen a Szikla, balra az apa, jobbra a nagyapa

Dwayne Johnson családjának sporthoz fűződő viszonyáról és saját életútjáról 1999-ben népszerű írt népszerű könyvet, mely 2000-ben "The Rock Says" címmel egy időre még az eladási listák élére is felkerült.   

Érdekes magánélet

A Szikla magánélete is változatosan alakult: első házasságát 1997-ben kötötte Dany Garciával (egy egyetemi szerelem gyümölcseként), ám a kapcsolat 10 év után zátonyra futott (bár egy kislánnyal megajándékozta őket: Simone Alexandra 2001-ben jött a világra). Második feleségét, Lauren Hashiant 2007-ben ismerte meg, de csak 2019-ben kerürt sor esküvőjükre (két kislány megszületése tán). A szertartást Hawaiin, Honolulu egyik óceánparti szirtjén tartották (2019 augusztus 18-án) szűk körben a reggeli órákban.

szikla_eskuvo.JPGMikor a riporterek megkérdezték tőle, miért ilyen szokatlan napszakra tették a ceremóniát, Johnson azt válaszolta: korán kezd kondizni és semmi nem tarthatja vissza, hogy 9-kor már az edzőteremben legyen. (Később azért közölte, hogy csak viccelt.) Érdekesség, hogy Dwayne apósa, Sib Hashian akinek furcsa hangzású családneve örmény felmenőkre utal, (és aki 2017 tavaszán sajnos elhunyt), fiatalon sikeres rock-zenész volt és a Boston nevű rock-banda dobosaként szerzett ismertséget.

A legjobban fizetett sztár

A Szikla egy érdekes rekordot tudhat magáénak: a "legtöbbet kereső elsőfilmes színész" címet, melyet a 2002-es Skorpiókirály főszerepéért kapott és amellyel még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Összesen 5,5 millió dollár ütötte ugyanis a markát akkoriban. Később, 2018-ban újabb rekord tulajdonosa lett: mégpedig a "2018 legjobban fizetett filmsztárja". Ebben az esztendőben a Szikla 89,4 millió dollárral gazdagodott. Johnson privát vagyona tetemes lehet, hiszen csak a 2017-ben értékesített tequila cégének eladásából tízmilliók kerültek a számlájára. szikla_csalad.JPG

A Celebrity Net Worth egyébként 2018-ban 220 millió dollárra becsülte a sztár magánvagyonát (ami azóta valószínűleg csak gyarapodott). Tény ugyanakkor, hogy Johnson sokat jótékonykodik és a már említett szamoai rögbicsapatot is nagy összegekkel támogatja.

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.27.10:46