Milyen film a Dűne? Különvélemény-írás [48.]

A jelenleg a magyar mozikban megtekinthető, Denis Villeneuve rendezte, 2021-es látvány-scifi-dráma, a Dűne, komoly műfaji előzményekkel bír: Frank Herbert 1965-ös, Nebula-díjas fantasy-regénye és David Linch 1984-es kísérlete képében. Ami a regényt, vagy regény-sorozatot illeti (mely nálunk először 1987-ben a Kozmosz Fantasztikus Könyvek gondozásában jelent meg) valóban zseniális: mert egy külön "fantázia-szigetet" teremt, hihetetlen képi világgal. Ez a képi világ a regény esetében természetesen a fejünkben jelenik meg (olvasás közben), viszont a filmes kísérleteknél (David Lynch és Dennis Velleneuve művei esetében) a rendezők feladata a megvalósítása. Nagy kihívás tehát, melyet egyáltalán nem könnyű teljesíteni.

dune4.jpg

A kép forrása: https://thefutureoftheforce.com/2021/07/22/images-from-dune-trailer-released/

Először a Dűne-univerzumról érdemes pár szót ejtenünk, mielőtt Villenuve mozijáról beszélnénk. A regényíró teremtette világ a nagyon távoli jövőbe kalauzol bennünket, nem kevesebb mint 8 ezer (!) évet ugorva előre az időben. Nem tévedés 10 ezer körül járunk, amikor megismerjük a helyszíneket és a főbb karaktereket, például a két, egymással rivalizáló hercegi házat: az Atreides családot és a Harkonnen klánt, illetve a bolygót, melyért mindketten harcolni kívánnak. Ennek neve: Arrakis. (Őszintén szólva nem tudom honnan vette Herbert ezeket a hangzatos neveket, de kétségtelenül jól csengenek, több esetben görögös, néhol németes másutt egyértelműen brit hangzást adva mindennek.) Mindenesetre a sivatagos Arrakis planétán termelhető ki a rejtélyes "fűszer" nevű por mely egyszerre hallucinogén narkotikum és jövőbe-látást biztosító csodaszer is, az élet meghosszabbításának ígéretével. (Az extrém hosszú űrutazások fontos "kelléke".) A bolygón a titokzatos, kék szemű fremen nép él, mely látszólag elmaradott körülmények közt, földalatti barlangokban tengődik, ám valójában birtokában van az "egyetemes tudásnak" és mellesleg ügyesen cselezi ki a bolygó földalatti szörnyeit is, a férgeket.

dune3.jpg

A kép forrása: ign.com

Az viszont biztos, hogy különleges feudális világ a Dűne-univerzum, mely hangyányit emlékeztet bennünket a Star Wars worldre, mert itt is hallunk gonosz császárról, titokzatos varázsló rendről (like Jedi-order), mely a filmben a "Bene Gesserit" nevet viseli, itt is van Kereskedelmi Szövetség (Űrliga) és itt is jelent van a misztikum. Az alaptörténet is érthető, de azért kellő mennyiségű rejtélyt is tartalmaz:  

IV. Shaddam császár a nagy hatalmú Corrino-ház sarja fondorlatos módon akar megszabadulni a feltörekvő Atreides-háztól és annak fejétől Leto Atreidestől (Oscar Isaac). Arra utasítja ugyanis, hogy vonja felügyelete alá az Arrakis bolygót és segítse ott a fűszer-kitermelést. Ugyanakkor titokban a bolygó visszaszerzésére kéri a Harkonnen-házat is (akik korábban is birtokolták a planétát). A váratlanul, éjszaka támadó Harkonnen-sereget segítik a legyőzhetetlen Sardaukar csapatok is, akiket szintén a császár biztosít a hadjárathoz. A támadást Rabban Harkonnen vezeti (Dave Bautista) vezeti, aki a Harkonnenek vezetőjét a bárót szolgálja (Stellan Skarsgard). Az Atreides család bajba kerül viszont az ő oldalukon áll a kiváló harcos Duncan Idaho (Jason Momoa) és a zseniális testőr, az örököst védelmező Gurney Halleck (Josh Brolin). Kettejüknek köszönhető, hogy bár a ház feje, Leto elesik a harcban, kimenekül a csapdából az örökös, Paul Atreides (Timothée Chalamet) és édesanyja, Jessica Atreides (Rebecca Ferguson). Mint kiderül: Jessica nem csupán az örökös anyja, de a rejtélyes Bene Gesserit rend tagja is, mely rend csak női tagokból áll és különleges képességekkel bír. (Képesek másokat manipulálni az akaratukkal. A konfliktus sajátos végkifejletet hoz: Paul és Jessica a fremenekhez menekül és kiderül: nem is a fűszer az, ami értékes az Arrakisban, hanem maga a fremen nép.

dune2.jpg

A kép forrása: gamesradar.com

Villeneuve a tőle megszokott lassú tempóval rendezte meg a Dűnét, ami sajnos ezt az érdekes és mozgalmas történetet picit fékezi és sajátos hangulattal tölti meg. Bár a látvány-világra sem lehet panaszunk, kapunk mozgalmas jeleneteket is. A döntő csatát éjszaka forgatták de így is sok a lenyűgöző és monumentális csata-jelenet. Ami még tényleg jó, az az egyes párharcok megjelenítése: Jason Momoa és Josh Brolin küzdelme a támadó Sardaukar-harcosokkal. Kapunk látványos sivatagi képeket, óriás-szörnyekkel (melyek a homokos felszín alatt élnek és szuper-katona egyenruhákat, afféle multi-kulti jelleggel, tányérsapkás kivitelben és Marvel-szerű szuperhős felszerelésben.

dune1.jpg

A kép forrása: Cinematrix

A színészi alakítások - már amennyiben egy látványfilm esetében lehet ilyesmiről beszélni - közepesek, de azért kiemelhető Rebecca Ferguson, Josh Brolin, illetve a fiatal Timothée Chalamet. A hangeffektek, zenék kiemeli a Dűne egészen egyedi világát.

Növelhette volna a Dűne mozgalmasságát több kaland, több emberi konfliktus, esetleg egy szerelmi szál, némi humor, több változatosság bármilyen emocionális téren, de így magával ragadja az embert az ingergazdag Herberti világ. A Villeneuve teremtette atmoszféra a távoli, 8 ezer évvel ez utáni világ bemutatása alkalmas arra, hogy elmerüljünk benne. Különleges az anya - fia korrelációban átélhető érzelmek sora is, amikor Paul és Jessica féltik egymást és harcolnak a másikért.

dune_villeneuve.jpg

Denis Villeneuve és fiatal főszereplője: Timothée Chalamet (forrás: cheatsheet.com)

Frank Herbert zseniális, 1965-ös regénye Villleneuve kezében átélhető, izgalmas és nagyon látványos világgal ajándékoz meg bennünket és egy 155 perces játékidővel, mely elég hosszú ahhoz, hogy teljesen elfeledkezzünk minden másról. Értékelésem: 90%.

A magyar nyelvű előzetes után, a 90 százalékos értékelésünket szokásunk szerint film-tekercsekben is megjelenítjük, itt a maximális 5 tekercset megítélve:

5csillag_1.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2021.10.24.(12:15)

 

Címkék: Villeneuve, Dűne