Vikingek - történethű sorozat, izgalmas kivitelben [50.]

Történelemmel főállásban foglalkozó emberként jelentős szkepticizmussal fogtam a Vikingek című 2013-as, kanadai-ír sorozat megtekintéséhez (az egyik legismertebb streaming szolgáltató oldalán), ám kellemesen csalódtam: Ciaran Donnelly ír rendező és csapata kitettek magukért: a Vikingek történelem-hű alkotás lett.

vikings1.jpg

A kép forrása: LINK

A korszak a VIII. század vége (vagyis a magyarok honfoglalása előtt vagyunk kb egy évszázaddal) a helyszín viszont Skandinávia (Dánia, Norvégia partvidéke), a karakterek pedig viking harcosok, akiknek mindennapjaiba és küzdelmeibe nyerhetünk bepillantást. A központi karakter Ragnar Lothbrok valós történelmi figura, akiről a dán, svéd és izlandi sagák is megemlékeznek. Az első írásos említése egy bizonyos Sven Aggesen krónikájában történik, mely 1190-ben íródott egy Regnerus Lothbrogh nevű viking vezérről szól, aki megszerezte mind Dánia, mind Svédország, mind pedig Norvégia trónját. Lothbrok kicsit olyan történelmi figura, mint a magyar történelemben Árpád fejedelem, vagyis az északi népek históriájában az első nagy népi vezér.

A Vikingek című 6 évadból és összesen 89 részből álló sorozat központi karakterét (az említett Ragnar Lothbrok viking vezért) az ausztrál Travis Fimmel alakítja (ma 43 éves, a forgatások idején még a 34-et töltötte). Játéka kifejezetten színes, mondhatni "Isten is erre a szerepre teremtette"). A karrierjét modellként kezdő Fimmel, markáns jelenség a filmben: harcias megjelenése, skandináv-kék szeme és erőt sugárzó vadsága hiteles viking harcossá teszik a nézők szemében.

vikings2.jpg

A filmben teljesen autentikusak a ruhák, a tetoválások, a sajátos hajviseletek és fegyverek is. Láthatunk véres csata-jeleneteket, korhű viking hajókat, skandináv tájakat és egy viking falut is, korabeli kunyhókkal, eszközökkel. Megnézhetünk egy valós történelmi eseményeket is a sorozatban: a 793-as angliai partraszállás ezek közül az első, amikor Ragnar emberei először szállnak partra a britek szigetén, lemészárolva a Lindisfarnei kolostor szerzeteseit.

Az alaptörténet szerint Ragnar Lothbrok egy skandináv törzsben éli mindennapjait valahol Észak-Európában, egy Kattegat nevű helyen. (Kicsit utána olvasva: Kattegat ma egy szigetcsoport és tenger-rész Dánia és Svédország között.) A településen a helyi vezető - akinek titulusa úgynevezett "jarl" (ami leginkább a törzsfő, fejedelem vagy herceg méltóságokhoz áll legközelebb) - az egyik legsikeresebb alattvalójaként kezeli. Hírnevet szerző harcossá válik ugyanis, aki először vezeti embereit távoli vidékekre (például Angliába). Ragnar egy idő után konfliktusba kerül Haraldson törzsfővel (Gabriel Byrne), akit legyőz, így ő kaparintja meg a "jarl" méltóságot. Ám Ragnar karrierje itt nem ér véget: magasabb babérokra tör, sikeres hadjáratok egész sorát indítja minden irányba (leginkább Anglia és a frankok birodalma felé). Közben családot alapít, először kamaszkori szerelmével, Lagerthával (Katheryn Winnick) majd a skandinávok egyik leghíresebb alakjának lányával, a szépséges Aslauggal (Alyssa Sutherland). [A képen a két feleség látható a főszereplő, Travis Fimmel két oldalán.]

vikings3.jpg

A kép forrása: LINK

Ragnar fiai legalább annyira sikeres hadvezérekké válnak, mint híres apjuk és a skandináv királydinasztiák alapítóivá lépnek elő. A 89 epizód végigkíséri a méltán emlékezetes dinasztia élettörténetét, háborúit, intrikáit és belső válságait. Ha némi kritikát kellene megfogalmaznom, akkor az csupán a látvány-világra és a monumentalitás hiányára vonatkozna. A Vikingekben ugyanis sajnos nem láthatunk nagyszabású ütközeteket, a legnagyobb csatákhoz is maximum 50-100 főt "használnak" így a hihetőség picit sérül.

A Vikingek egy izgalmas, szórakoztató sorozat, mely egy olyan történelmi korszakba "repít el" bennünket, melyről csak nagyon keveset tudunk. A kora-középkor - főleg az észak-európai tájakon - még ma is a legendák, sagák és mítoszok ködébe vész. A Vikingek című sorozatot szívből ajánlom minden történelem-szeretőnek és kalandfilm kedvelő számára. Értékelésem: erős 80-85%.

4csillag.jpg Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_alsologo_uj.jpg

Címkék: Vikingek