Twisters - Végzetes vihar (kritika)

Nagyon rég volt már 1996, amikor az operatőrből lett rendező Jan de Bont (a Féktelenül elkészítője) megalkotta a Twistert mégpedig Helen Hunt és Bill Paxton főszereplésével. Óriási volt a siker és sokan már akkoriban is egy második részt vártak. Szegény Paxton azóta meghalt (2017-ben), Helen Hunt pedig betöltötte a 61-et. Új generációk kezébe került tehát a franchise (és az új fejezet elkészítése) mégpedig Lee Isaac Chung (rendező) és a Daisy Edgar-Jones -  Glen Powell főszereplő páros kezébe. A produkciójuk július 11-én került a mozikba és úgy tűnik sikert sikerre halmoz. (Az IMDb-n már most, pár nap után is 71%-on áll, de biztos, hogy megy feljebb is szerintem.) Beültem hát rá én is (kedvenc mozimban a megszokott 6. sor 1-es székembe) és kiderítettem milyen film is a Twisters.

vihar_twisters.jpg

A kép forrása: ticketdirect.co.nz

Ha jelzőket kellene keresnem, a három első ami eszembe jutna az a látványos, a szórakoztató és az izgalmas. Kicsit részletezve a dolgot: egy egyszerű de hiteles alaptörténetet kapunk egy fiatal párról (26 és 35 évesek), akik számára a világ a tornádókra korlátozódik és minden szabadidejüket ezek tanulmányozásával (vagy kergetésével) töltik (Oklahomában, a tornádók államában). Ők Kate Cooper (Daisy Edgar-Jones) és Tyler Owens (Glen Powell). Első pillanatra a viharok szeretetén kívül semmi közös sincs bennük:

Kate a tudomány embere, tanul és doktorálni tervez. Bár egy nap szörnyű tragédiát él át, amikor három barátját is elveszíti egy 5-ös erősségű (a Fujita-skálán EF5-ös vagyis maximális erejű) tornádóban, nem adja fel és szeretné megtalálni a módját annak, hogy miként fékezhetőek meg az ilyen pusztító forgószél-viharok. Ugyanakkor Tyler a korábbi rodeo-cowboy egészen más típusú ember: ő you tube videókat készít arról, ahogyan csapatával és különleges terepjárójával belehajt a tornádókba. Kurjongató, féktelen, bulizós pasas, aki látszatra semmit sem vesz komolyan (pláne nem a veszélyeket). Autója tornádó-álló (legalábbis EF4 szintig) ugyanis két oldalán földbe rögzíthető fúrófejek vannak, melyek gombnyomásra a talajhoz préselik autóját, ha az a tornádó közepébe kerülne. Márpedig oda kerül, erről gondoskodik Tyler minden alkalommal, mikor forgószél-viharok bukkannak fel a látóhatáron.

glenpowell_twisters.jpg

A kép forrása. telegraph.co.uk

A két ember a tornádók kergetése közben megismeri egymást (más-más csapatban dolgozva, de folyton összefutva) és egy idő után ráébrednek arra, hogy sokkal több a közös bennük, mint elsőre hitték. Kate arra is rájön, hogy munkáltatója nem jó ember, hiszen csak kihasználja a tornádó sújtotta embereket, így csapatot vált és csatlakozik a tornádó-cowboy Tyler brigádjához. Innentől céljaik már közösek lesznek: együtt tanulmányozni a viharokat, segíteni a tornádó pusztította falvak lakosait és kideríteni, hogy Kate találmánya a tornádók megfékezésére működik e. Szerelem szövődik köztük, bár az egész film alatt egyetlen csókot sem láthatunk tőlük. 

Fontos karakter még Kate régi barátja Javi is (Anthony Ramos), aki részese a film legelején lezajló tragédiának, amit csak ő és Kate élnek túl. Később különválnak néhány évre útjaik, majd Javi felkeresi Kate -et és ő hívja vissza terepre, hogy a tornádókat ne íróasztal mellől tanulmányozza, ahová önmagát száműzte a tragédia után. Javi is ráébred idővel arra, hogy rossz csapatban dolgozik, bár ő csak késve veszi észre, hogy a cég, melynek szolgálatában radarozza a viharokat, valójában kihasználja azokat, akiket tragédia ér.

A Twisters egy jó hangulatú, szórakoztató, izgalmas és nagyon látványos kaland-akció-katasztrófa orgia, tele lenyűgöző felvételekkel a tornádókról. A szerelmi szál sem rossz de nagyon takarékon kapjuk a dolgot, zéró szenvedély-faktorral, ami arra utal, hogy a készítők nem akarták a fókuszt elvonni a viharokról és az ember kontra természet harcról, ami áthatja az egész történetet. 

daisyedgarjones_twisters.jpg

A kép forrása: digitalspy.com

Nagyon jók a zenék végig a film alatt és tényleg megismerhetjük Oklahoma tájait, illetve a tornádók születését és tombolását. A sok iszgalmas jelenet miatt a 122 perces vetítési idő, mely első blikkre kicsit hosszúnak tűnik, valójában elröppen. Értékelésem 4 tekercs az 5-ből, százalékban 80-85%.

4csillag.jpg

Ajánlom a Twisterst mindazoknak, akik élvezték annak idején az 1996-os részt és szeretnének kikapcsolódni egy különleges látványvilágú, izgalmas filmmel ebben a mostani kánikulában (egy mozi hűs mélyén). Figyelem: ez a film tényleg csak nagyméretű mozis kivetítőn igazán élvezetes. Úgy viszont nagyon ütős, úgyhogy ne hagyjátok ki!

filmelemzo_alsologo_uj.jpg