Filmelemző író

2020.feb.22.
Írta: Filmelemző író 10 komment

Az Alien és Predator franchise [39.]

Az 1979-es esztendőtől kezdődően a filmvilág rendszeresen visszatérő elemét jelentik a „Ragadozó” és „Alien” filmek. A két franchise (mely egy ponton össze is kapcsolódott) összesesen 12 filmet produkált a világ film- és szörny rajongói számára, amivel mellesleg beelőzte a Star Wars űreposz sikerszériáját (legalábbis a darabszámot illetően). Ami a 12 rész megoszlását illeti: a Ragadozó történetét feldolgozó epizódokból eddig 4 készült, míg az Alien sztorikból 8, amibe beleszámítandóak az úgynevezett versus fejezetek is melyekben összehozták – valamilyen isteni sugallattól vezérelve (vagy nézettségnövelő ötlettől hajtva) – a két kozmikus szörnyet. A versus részek: Alien vs. Predator (2004), Aliens vs. Predator: Requiem (2007).  

alien_predator1.jpg

Először is tekintsük át, hogy pontosan milyen sorrendbe, címmel és értékelésekkel születtek meg a két franchise epizódjai. Az értékelésekhez az IMDb pontozását vettem "kölcsön".

Ragadozó (Predator) filmek:

 1. Ragadozó (1987) IMDb: 7,8
 2. Ragadozó Los Angelesben (1990), IMDb: 6,3
 3. Ragadozók (2010), IMDb: 6,4
 4. Predator - A ragadozó (2018), IMDb: 5,4

Alien filmek:

 1. Nyolcadik utas a halál (Alien) Ridley Scott, 1979., IMDb: 8,4
 2. A bolygó neve halál (Aliens) James Cameron, 1986., IMDb: 8,3
 3. A végső megoldás: Halál (Alien 3) David Fincher, 1992., IMDb: 6,5
 4. Alien 4.: Feltámad a halál (Alien: Resurrection) Jean-Pierre Jeunet, 1997., IMDb: 6,2
 5. A Halál a Ragadozó ellen. (Alien vs. Predator) Paul W.S. Anderson, 2004., IMDb: 5,6
 6. A Halál a Ragadozó ellen 2 (Aliens vs. Predator: Requiem) Colin Strause, 2007., IMDb: 4,7
 7. Prometheus. Ridley Scott, 2012 IMDb: 7
 8. Prometheus: Covenant Ridley Scott, 2017 IMDb: 6,4

Itt pedig a kedvenc képem következik egy Alienről, a maga teljes fenséges és rémisztő megjelenésében. Íme:

alien_kep2.jpg

Ahogyan az IMDb pontszámokból is látszódik, a legújabb részek - a Ragadozó filmeknél a 2018-as legújabb Predator, az Alien filmeknél pedig a 2017-es Covenant - nem hoztak túl nagy sikert a két franchise számára. Az előbbinél az infantilis módon gyenge sztori (és forgatókönyv), az utóbbinál pedig a szegényes látványvilág, a fantáziátlanság  és a sokkal jobb Prometheus -szal való összevetés okozta nagyrészt a mérsékelt lelkesedést. Mégis elmondhatjuk, hogy összességében sikeresnek tekinthetőek a Predator és Alien mozik

Kérdés azonban: minek köszönhető ezeknek az alkotásoknak a közkedveltsége? A válasz: az átélhető félelem,  a harc, a látvány, az izgalom és a különleges fantáziavilág. Mind az öt jellemzi ugyanis a legjobbakat a két franchise -ban. Ezek egyébként, a Nyolcadik utas a halál (8,5), A bolygó neve halál (8,4), a Ragadozó (7,8) és a Prometheus (7,0).

Az Aliennel a filmtörténet legfélelmetesebb szörnye született meg 1979-ben, Hans Rudolf Giger segítségével, aki 1980-ban Oscart is kapott az Alien jelmezért. A valóban ijesztő jelmezbe egyébként annak idején a 208 centis, nigériai Boleji Badejo bujt. A fiatalember sajnos ma már nem él, 1992-ben, alig 39 évesen elhalálozott (sarlósejtes vérszegénységben). Az itt következő képen ő látható:

alien_bolaji_badejo.jpg

A Ragadozó alakját 8 évvel később hozták létre és a végeredmény szintén a frászt hozta a mozi-nézőkre. A hatalmas termetű, szinte sebezhetetlen, hatékony és brutális fegyverekkel ellátott, gerinc-kitépő szörny-humanoid mindenki fantáziáját megragadta. A predator elrettentő testi adottságaihoz csúcstechnológiájú álcázás, vállról induló rakéta-berendezés és különleges kézifegyverek, szúró-vágó eszközök sokasága társul. Tegyük hozzá: egy rémpofával együtt, mely valódi lázálom mindannyiunk számára.  Nézzük csak:

predator4.jpg

Az Alien mozik esetében a sikerhez (Hans Rudolf Giger mellett) kellett még három másik tehetséges kulcsember közreműködése is, az egyik Alan Dean Foster, a másik Sigourney Weaver, a harmadik pedig Ridley Scott (korunk egyik legjobb rendezője). Foster 1979-ben regény formájában írta meg az Alien alaptörténetét - amiből Dan O'Bannon és Ronald Shusett szinte azonnal forgatókönyvet készített - Sigourney Weaver sikerre vitte Ripley hadnagy alakját, Ridley Scott pedig óriási filmet rendezett 1979-ben (melynek sikerét 2012-ben majdnem sikerült megismételnie a Prometheus -szal, de meg sem közelített a Covenant –tel).

Érdekes módon a versus filmek - azaz a két lény (alien - predator) "összehozása", egymásnak eresztése - már nem hoztak nagy sikert, mindkét kísérlet, a 2004-es és 2007-es versus film is 6 pont alatt maradt az IMDb szavazóknál. A producerek által várt dupla siker tehát nem jött be, pedig (főleg az első versus epizódnál) látvány-gazdag jelenetek kerültek "bevetésre".

alien_predator5.jpg

Az Alien és Predator szörnyekkel való harc az emberi találékonyság küzdelme a nyers erővel, melyet biztonságos kényelemből szemlélve élhetünk át. Az Alien moziknál még egy hátborzongató adalékot is kapunk: egy földönkívüli organizmus elképesztő szaporodási ciklusát, mely egyszerre gusztustalan és rémisztő (tojás => peterakó arctámadó => mellkas-robbantó mini-alien => kifejlett alien). Mindezek mellett: savas vér, elpusztíthatatlan, fémkemény 2,5 méter magas test, mindent áttörő belső állkapocs, hosszú erős, fegyverként használható farok. Az alienek félelmetesek és legyőzhetetlenek (legalábbis amíg nem találkoznak Ellen Ripley -vel).

alienpredator6.jpg

Mindenkinek más-más alien illetve predator film a kedvence és tegyük hozzá: várhatóak még további epizódok is, így a rajongók nem maradnak rémálmok nélkül az elkövetkező években sem. 

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.22.12:24

Címkék: Alien, Predator

Védhetetlen (2012) - akciófilm CIA témában [38.]

Sok film készült már az 1947-ben alapított amerikai hírszerző ügynökségről, közismertebb nevén a CIA -ról, ám kevés akad, amelyik a szervezet korrupciós problémáit és korrupt embereit egy egyszerű CIA ügynök magányos küzdelmén keresztül láttatja. A Daniel Espinosa rendezte Védhetetlen (Safe House) című 2012-es akciófilmnek ez sikerül. Különlegessége, hogy a legkevésbé sem idealizálja az ügynökvilágot, nem törekszik heroizálni mindazt, amit a különleges kiképzést kapott ügynökök tesznek, csupán felvillantja, hogy semmi nem fekete vagy fehér és még ebben az árnyékvilágban is akadnak (szép számmal) megvehető, korrupt alakok.

safe_house.jpg

Bevallom nagyon jól elvoltam ezzel az akciófilmmel (mely egyébként legalább annyira krimi és thriller, mint amennyire akciók sorozata) és tetszett, hogy Espinosa belülről, a rendszer egy tagjának szemszögéből ébreszt bennünk kétségeket jóról és rosszról. Az egész hasonlít a Beavatás című 2003-as Al Pacino - Colin Farrell akcióthrillerre, csak kicsit durvább kivitelben. (Na jó, sokkal durvább kivitelben.) Innentől némi spoilerrel folytatom.

Ami a sztorit illet nagyon egyszerű és lineáris: adott egy 30-as CIA ügynök, Matt Weston (Ryan Reynolds) akit a virginiai központból a Dél-afrikai Johannesburgba küldenek (mégpedig évekre), hogy ott egy úgynevezett "védett ház" gondnoka legyen. A CIA a Föld összes jelentősebb nagyvárosában működtet ilyen jól felszerelt, kihallgatószobákkal teli lakásokat, házakat és farmokat, hogy a helyi szervezeteik használni tudják, ha menedékre, vagy vallatással járó bevetésre kerülne sor akcióik során. Matt egy ilyen lakásban tengődik már egy éve, arra várva, hogy végre komolyabb megbízást kapjon. Barátnője, aki orvosnak készül, nem is tud igazi munkájáról. Egy nap aztán a sok-sok unalmas hónap után végre beindulnak az események Matt számára: a CIA elfogja Tobin Frostot (Denzel Washingtont), aki korábban ugyancsak CIA ügynök volt de kilépett és legendás hírnevet szerzett, mint az USA ellensége (aki államtitkokkal kereskedik). A férfit éppen abba a johannesburgi védett házba viszik kihallgatni, ahol Matt dolgozik, így a karrierje miatt egy éve aggódó ügynök végre bizonyítási lehetőséghez jut. Csakhogy semmi nem úgy alakul, ahogy tervezik: a házat ismeretlenek támadják meg és a tűzharcban (illetve ostromban) sorra elesnek a CIA ügynökök. Matt-re marad tehát, hogy valahogyan kivigye onnan Frostot és eljusson vele valamilyen biztos helyre. A feladat azonban szinte teljesíthetetlennek látszik: Frost ráadásul meg is lóg Matt felügyeletéből. Ezen a ponton a kezdő CIA ügynöknek el kell gondolkodnia: feladja, vagy Frost nyomába ered. Matt az utóbbit választja és ádáz hajszába kezd a rábízott áruló kézre-kerítéséért.

safe_house2.jpg

Miközben az akciódús jelenetek peregnek előttünk, kiderül: Frost nem hétköznapi fickó. Azért akarja mindenki megkaparintani, mert egy lista van birtokában (ami valamilyen homályos módon az izraeli titkosszolgálattól került hozzá) és a világ nagy hírügynökségeinek korrupt ügynökeit tartalmazza (mármint neveiket). Mondani sem kell: a lista nagy értékű árucikk a nemzetközi piacon (főleg a terrorszervezetek számára) és milliókat ér több nagy bűnszövetkezetnek is. Persze a CIA számára is fontos, de mint kiderül nem azért, hogy a rajta szereplő korrupt ügynököket letartóztassák, hanem azért, hogy eltussolják a sok áruló ügynök meglétét (mely rossz fényt vetne az egész ügynökségre). Matt magányos harcot vív tehát egyrészt Frost újbóli kézre-kerítéséért, másrészt a terrorszervezetekkel (akik ugyanezt tervezik), harmadrészt pedig saját főnökeivel. A végkifejlet egyszerre drámai, véres és elgondolkodtató.

A Védhetetlen egyszerre nyújt pörgős akciókat, meglepő fordulatokat (melyek többségét nem árultam el) és érdekes elgondolkodni-valót is, a CIA -hoz hasonló szervezetek "hasznosságáról" vagy éppen ártalmas működéséről. Biztos, hogy ezek az ügynökségek a békét, a nemzetközi biztonságot és a terrorizmus elleni harcot szolgálják? Vagy éppen ellenkezőleg: a korrupció "fogságában" önmagukat és a pénzt szolgálják, miközben még veszélyesebbé is teszik az amúgy is forrongó világot? Espinosa nyitva hagyja ezeket a kérdéseket, miközben mindkét verzióra mutat példát - egyik oldalon ott a főhős Matt Weston, az elkötelezett és becsületes ügynök archetípusa, a másikon pedig a közvetlen felettese, David (Brendan Gleeson) aki pénzért adja el hazáját - ránk bízza az ítélkezést.

safe_house_reynolds.jpg

Ami az egyes alakításokat illeti: Ryan Reynolds és Denzel Washington elismerőt nyújtanak a filmben. Reynolds ebben a komor, humortalan szerepben is helytáll, mindvégig jól érzékeltetve karaktere élet-halál harcát becsületéért. Mert Matt Weston (akit alakít) nem csupán azért hajt, hogy megmentse a világot a korrupt ügynökök jelentette veszélytől, hanem azért is, hogy bizonyítani tudja: jó ügynök, aki képes elbánni a Frost-félékkel. Engem mindenesetre Reynolds ebben a szerepében győzött meg először arról, hogy nem csak az ökörködéshez ért. Kiemelendő még Vera Fermiga alakítása a szintén becsületes CIA tiszt szerepében.

A Védhetetlen főként azoknak az akciófilm rajongóknak ajánlom, akik szeretik a csavaros, érdekes sztorikat és az ügynök-történeteket, miközben bírják a véres verekedéseket és autós-üldözéseket is. Értékelésem: erős 70% csillagok_70.jpg

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.21.19:45

A 92. Oscar-gála legjobb film kategóriája [37.]

Filmmániás rajongóként minden évben nagy izgalmak közepette várom az Oscar-gálát, melynek hat kategóriáját szoktam nagyon figyelni (a 24-ből): legjobb film, legjobb rendező, legjobb női-férfi főszereplő és legjobb női-férfi mellékszereplő. De ezek közül a legelső, a "legjobb film" a legérdekesebb számomra. Ezúttal a február 9-ről február 10-re virradó éjszakán (hajnali 2 órától) kilenc alkotás közül választották ki a győztest.

oscar_gala_92.jpg

Nézzük a 9 jelöltet:

 • 1.) - 1917 - látványos háborús dráma, melyről itt olvastam a legjobb kritikát. Rendező: Sam Mendes, főszerepekben: George MacKay és Dean-Charles Chapman
 • 2.) - Az aszfalt királyai - James Mangold autóversenyzős "akció-drámája" 1966-ba visszatérve, igaz történet alapján. Főszerepekben: Christian Bale és Matt Damon.
 • 3.) - Az ír - Scorsese verziója a Hoffa-gyilkosságról és a maffia ügyeiről, nyugdíjasokkal: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci főszereplésével 3,5 órás (!) játékidőben
 • 4.) - Élősködők - Dél-koreai dráma-vígjáték egy szegénx, de ravasz koreai családról Pong Dzsunho rendezésében.
 • 5.) - Házassági történet - Noah Baumbach kapcsolati drámája Scarlett Johanssonnal és Adam Driverrel (igen, ő Kylo Ren)
 • 6.) - Jojo Nyuszi - Taika Waititi sajátos dráma-vígjátéka második világháborús közegben, sok mondanivalóval nacionalizmusról, elfogadásról
 • 7.) - Joker - Todd Philips és Joaquin Phoenix furcsa hangulatú krimi-drámája, nagy alakításokkal
 • 8.) - Kisasszonyok - Amerikai polgárháborús, romantikus film, az egyik legjobb női rendezőtől, Greta Gerwigtől. Főszereplők: Emma Watson és Saoirse Ronan.
 • 9.) - Volt egyszer egy Hollywood - Tarantino, Pitt és DiCaprio történelemhamisító thrillere a 69-es Sharon Tate gyilkosságról. (Nem, nem úgy történt a valóságban. A valódi sztoriról itt olvashatsz.)

Nagyon nagy esélyes volt a "Volt egyszer egy vadnyugat", az 1917 és Scorsese maffiás nyugger-maratonja is, de nyilván benne volt a kalapban, hogy meglepetés is születhet. ... Mint kiderült: született is!

A végeredemény:

Nagy meglepetésre a Dél-koreai Pong Dzsunho különleges dráma-vígjátéka tarolt a legjobban, hiszen 4 arany szobrocskát is elhozhatott, ráadásul a legfontosabbakat: a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb eredeti forgatóköny és a legjobb idegen nyelvű film kategóriákban.

Ami a bevezetőben említett, többi kiemelt kategóriát illeti:

 • Legjobb női főszereplő: Renée Zellweger
 • Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix
 • Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt

Az előzetes favoritok közül az 1917 három Oscart kapott technikai kategóriákban, a Volt egyszer Hollywood a legjobb férfi mellékszereplő mellét kapott még egyet, a legjobb díszletért és kicsit ugyancsak meglepetésre Az aszfalt királyai is elhozott két díjat (legjobb hang + legjobb vágás).

Nehéz bármit is "mondani" minderre, talán csak annyit: mindig lehet váratlan fordulat. Ami viszont kétségtelenül jó hír: Brad Pitt végre átvehetett egy Oscart (nagyon megérdemelte, ha nem is pont a Volt egyszer egy Hollywood -ért, de eddigi filmes munkásságáért mindenképpen).

filmelemzo_szeles.jpg

Öt érdekesség a James Bondot alakító Daniel Craigről [36.]

Az idén márciusban 52. életévét betöltő Daniel Craig 2006 óta alakítja a legendás brit titkosügynök, James Bond figuráját, mégpedig eddig 5 részben szerepelve (az utolsó epizód a No Time to Die, még nem jelent meg a mozikban).

daniel_craig3.jpg

A korábbi öt Bond-színész után - Sean Connery, George Lazenby, Roger Mooore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan örökébe lépve Craiggel egy sportosabb, lazább és akcióhősre emlékeztetőbb karakter jelent meg a franchise címszerepében. Ugyanakkor tény, hogy az eddig bemutatott 24 részből  a 10 legnépszerűbb között (az IMDb pontozása alapján) három is Craig főszereplésével készült, ráadásul a két legtöbb elismerést (legmagasabb pontszámot) elkönyvelő epizód is az övé: Casino Royale (2006) és a Skyfall (2012). Milyen ember tehát a legendás Bond karakter jelenlegi megformálója? Öt érdekesség róla, talán elárulja:

Gyerekként is rajongott Bond alakjáért

Craig saját bevallása szerint már egészen kisgyermek korától rajongott a 007-es brit titkosügynök alakjáért. Gyermekkora legnagyobb részét Liverpoolban és Londonban töltve, sok színházi és mozi előadáson megfordult, míg végül - részben a Bond-filmek hatására - élethivatásként a színészi pálya mellett döntött.

daniel_craig4.jpg

Egyébként a legelső Bond-film, amit látott, az 1973-as "Élni és halni hagyni" volt, Roger Moore -ral. Állítása szerint meghatározó filmélmény volt számára, annak dacára, hogy a sorrendben nyolcadik Bond-fejezet csupán a középmezőnybe tartozik (6,8 pontos) Kedvenc színészének ugyanakkor felnőtt koráig Sean Conneryt tekintette.

A Bond karaktertől eltérő külső

Amikor legelső Bond-mozija elkészítésekor, 2006-ban kiválasztották a titkosügynök karakterére, sokakban (filmesekben és rajongókban is) felmerült, hogy megjelenésében nem éppen a Ian Fleming által megálmodott karcsú, vékony és nyúlánk angol gentleman. (Sokkal inkább egy body builder.)

daniel_craig2.jpg

Az egyik gond magassága, mely éppen csak 178 cm, holott elődei 8-10 centivel voltak nála atletikusabbak: Sean Connery: 188 cm, George Lazenby: 187 cm, Roger Moore: 186 cm, Timothy Dalton: 187 cm, Pierce Brosnan: 186 cm. A másik probléma hajszíne, mely szőke nem pedig fekete, holott az eredeti regény egyértelműen feketének írja le a 007-es ügynököt. Történt is kísérlet arra, hogy rávegyék a hajfestésre, de ezt Craig kategorikusan elutasította. Összességében Craig elődeihez képest egy kicsit zömökebb, viszont kigyúrtabb, izmosabb megjelenésű Bond.

Boldog magánélet

Craig kimondottan boldog házasságban él 2011 óta második feleségével, a gyönyörű Rachel Weisz színésznővel (akinek egyébként ő is második házastársa). A pár esküvője rendhagyóan kis felhajtással zajlott New Yorkban: a ceremónián csupán négyen vettek részt (a páron kívül).

craig1.jpg

Van már egy közös gyermekük is (egy kislány), aki 2018 szeptember elsején született. Korábbi házasságaikból mindketten rendelkeznek még egy-egy csimotával: Rachelnek van egy 14 éves kisfia, Craignek pedig egy 28 éves lánya. 2008 óta egy gyönyörű 4 milliót érő lakásban laknak London egyik előkelő negyedében. Craig egyébként 45. születésnapjára egy Aston Martint kapott feleségétől.

Vagyonos

Daniel Craig meglehetősen komoly gázsikat kap szerepei után, például a Casino Royalért 3,2 millió dollárt, a Spectre című 2015-ös James Bond részért pedig kereken 39 millió dollárt tehetett zsebre. Bár a Spectre éppen bekerült a 10. helyre a legjobb Bond-részek listáján, a film valódi értéke nem áll arányban Craig rekord-magas gázsijával, hiszen a Casino Royale mérföldekkel előzi a Spectre -t.

daniel_craig_herceggel.jpg

A fenti képen Daniel Craig épp a trónörökös Károly herceggel és kedvenc autóival látható 2019 június 21-én. Ki tudja miről folyik a diskurzus (valószínűleg a kocsikról).

Jótékonykodás

Craig jelentős vagyonához mérten sokat fordít jótékonykodásra: segíti például a hátrányos anyagi helyzetű fiatalok taníttatását az Opportunity Network -nak eljuttatott adományaival, rendszeresen küld támogatásokat több jótékonysági szervezetnek és szerepel neve a Liverpool FC patronálói között is. Legújabb filmjének áprilisi bemutatója alkalmával elárverezteti a feleségétől kapott méregdrága luxusautóját is (legalábbis ezt tervezi) és a befolyó összeget ugyancsak jótékonysági ügyre kívánja majd fordítani.

daniel_craig5.jpg

Daniel Craig legújabb Bond-filmje 2020 április 8-án kerül a mozikba. Alig várjuk! Valószínűleg sajnos utoljára bújik a legendás ügynök bőrébe. Hogy ki lesz az új Bond, egyelőre talány, bár rengeteg tipp látott már napvilágot, akik közül én a 37 éves és 184 cm magas Henry Cavillt, vagy a 39 éves, 187 centis Tom Hiddlestont tartanám a legjobb választásnak (bár érdekes lenne egy teljesen ismeretlen figura is). Daniel Craig viszont akkor is hiányozni fog nekünk.

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.07.18:05

 

Fordulatos thriller: Az ajándék (2015) [35.]

Joel Edgerton színészként és forgatókönyvíróként is bizonyította már tehetségét (színészként: Gringo, Vörös veréb, script íróként: Országúti bosszú, V. Henrik), a The Gift elkészítésekor rendezőként is debütált (miközben a film egyik főszerepet is bevállalta). Az ajándék egy sajátosan felépített thriller: lassan építkezik, fokozatosan növeli a feszültséget, majd csavar egy nagyot a cselekményen és kétségek közt tartja a nézőt egészen a történet végéig. 

ajandek1.jpg

Tovább
Címkék: Az ajándék

Elgondolkodtató sci-fi thriller Keanu Reeves főszereplésével [34.]

Nem túl gyakran használható a "sci-fi - thriller" műfaji meghatározás, de Jeffrey Nachmanoff 2018-as science fiction műve esetében - melynek címe: Klónok (Replicas) talán helytálló lehet. Ez a film egyszerre érdekfeszítő, izgalmas és elgondolkodtató, miközben 107 percre teljesen leköti gondolatainkat (sőt utána is "bennünk marad" egy ideig) Hogy mitől thriller? Attól, hogy szinte beleborzongunk a történetben rejlő absztrakt helyzetekbe. (Thrill = borzongás angolul) És mitől sci-fi? Attól, hogy egy olyan tudományos kérdést feszeget, mely napjainkban szinte mindenkit érdekel és amely az elkövetkező 100 évben akár célpontja is lehet a biológia és orvostudomány fejlődésének. Miről is van szó? Arról, hogy egyszer talán eljutunk oda, hogy egy ember minden neurálisan őrzött emléke letölthető lesz, később pedig implementálható egy klóntestbe. Ha ez megvalósul, akkor az örök élet és a halálból visszatérés is lehetővé válik az emberiség számára. Nagyjából EZT a kérdést boncolgatja a "Klónok" című film és ezt a felvetést helyezi egy sztori középpontjába Nachmanoff.

klonok1.jpg

Tovább

Ázsiai Rajtaütés filmek - villámgyors verekedésekkel [33.]

Külön kategóriát jelentenek, az akció-thrillereken belül az indonéz - amerikai Rajtaütés filmek, melyek előbb 2011-ben (The Raid), majd 2014-ben (The Raid 2: Berendal) valóságos kultuszt teremtettek a harcművészet, a véres bunyók és ázsiai "silat" kedvelői számára. A silat leginkább az indonéz sziget-világban, (Malajziában és Indonéziában) elterjedt harcművészeti stílus (pontosabban több stílus keveréke), mely látványos és nagyon gyors ütés- illetve rugás kombinációk, sajátos dobások révén a lehető leghatékonyabb harcművészekké teszik azokat, akik ezt a küzdősportot választják. A Rajtaütés filmeket készítő páros: a walesi Gareth Evans és az indonéz Ario Sagantoro jó érzékkel "fedezték fel" a silat irányzatot az akciófilm-műfaja számára, hiszen jól fényképezhető, európai szemmel megdöbbentően agresszív és az akciókedvelők számára is pörgős verekedési módról van szó.

raid1.jpg

Tovább

Bad Boys - pörgősen 50 felett is, rosszfiúkkal [32.]

Nagy Will Smith rajongónak vallom magam (amit már a mérsékelt sikert aratott Gemini Man kapcsán is kifejtettem egy októberi posztomban), így mind az 1995-ös legelső Bad Boyst (Mire jók a rosszfiúk), mind a 2003-as folytatást, a Bad Boys 2 -t (Már megint a rosszfiúk) nagy érdeklődéssel és élvezettel néztem végig annak idején (és azóta vagy tucatszor). Michael Bay - aki nálam "A sziget" (2005) és "A szikla" (1996) című filmek miatt eleve sajátos megbecsültséget élvez - elismerésemet vívta ki mindkét Bad Boys fejezettel. Amikor aztán hosszú kihagyás után elérkezett a harmadik epizód is, a "Bad Boys for Life" azonnal jegyet váltottam, hogy mozi-minőségben tudjam élvezni a két kábszeres zsaru: Mike Lowrey (Will Smith) és Marcus Burnett (Martin Lawrence) vicces, akciódús és látványos kalandjait. Ami azt illeti nem bántam meg: Michael Bay nélkülözése ellenére is a Bad Boys 3. (Mindörökké rosszfiúk - Bad Boys for Life) izgalmas és kacagtató akció-thriller lett, noha az 50 plusszos "srácok" enyhén megfáradt játéka azért már érezhető. Hozzáteszem: Will Smith elképesztően jó formában van: sportos megjelenése, izomzata bőven köröket ver a mai harmincasok legalább 80 százalékára. Zeng a Bad Boys, Bad Boys What'cha gonna do, pörögnek az akciók és tövig nyomják a gázpedált. Mi kell még?

bad_boys3.jpg

Tovább
Címkék: Bad Boys 3

Egy ütős téli horror, amiről valószínűleg nem hallottál [31.]

Adam Green, amerikai rendező sokkolóan felzaklató thrillert (horrort) készített 2010 -ben, mégpedig mindössze három főszereplővel és egy sífelvonóval. A film Amerikában "Frozen", Magyarországon pedig "Kihülve" címmel került a forgalomba. Green alkotását többnyire a horror műfajába sorolják (például a port.hu is így "jegyzi") leginkább a durva jelenetek miatt, máshol thrillerként szerepel. (Igazából mindkét klisébe beleillik, más-más okokból.)

frozen_1.jpg 

Tovább
Címkék: Horror, Frozen, Kihülve

10 nagy rendező, az utóbbi 100 évből [30.]

Az elmúlt, 2019-es esztendő gazdag mozis filmkínálatára való visszatekintés - mely sajnos Magyarország esetében főleg a látványfilmek és kasszasikerek behozatalát jelentette és kevésbé az értékesebb alkotásokét (melyek nagy része sajnos el sem jutott a magyar mozikig) - nem lehet teljes a rendezők megemlítése nélkül. Ők voltak azok, akik a legjobb műveket elkészítették és akik nélkül a filmvilág fabatkát sem érne. A mozgókép "feltalálása" óta -- vagyis 1888 -tól kezdődően, mikor Angliában Louis Le Prince elkészítette a világ első kis-filmjét (Leeds -ben) -- rengeteg tehetséges rendező alkotott, így a legjobbak kiemelése nem is olyan egyszerű feladat. De nézzük a listát, kik voltak az utóbbi 100 év legjobbjai: 

rendezok_c.jpg

Tovább
Címkék: rendezők