Venom - pro és kontra [13.]

A Marvel-univerzum egyik legkülönlegesebb figurájáról, Pókember ős-ellenségéről, a félelmetes Venomról a fiatalos Ruben Fleischer (Zombiland, Gengszterosztag) készített látványos akció-horrort 2018-ban. A Scott Rosenberg és Kelly Marcel által megírt script megfilmesítéséhez kiváló színészcsapat állt össze: Tom Hardy, Michelle Williams (Túl a barátságon, Viharsziget) és a Zsivány egyesből megismert Riz Ahmed részvételével. Talán mondani sem kell: a legnagyobbat Tom Hard alakítja a filmben, a Venom az ő "jutalomjátéka" és hát tegyük hozzá: nélküle felét sem érné az egész.

venom1.jpg 

A sztori egyszerű, aki nem szeretne erről semmit sem tudni, az ugorja át ezt a bekezdést. Szóval a történet lényege három mondatban: [spoiler alert] adott egy földönkívüli, parazita életforma, melynek egyes példányai a Földre kerülnek azzal a céllal, hogy ott gazdatesteket keressenek (különböző emberekbe "bújva") és elpusztítsák az emberiséget. Segíti őket egy  gonosz és nagyravágyó ifjú milliárdos, Carlton Drake (Riz Ahmed) is, ám az egyik szimbióta (a filmben hívják így őket) a neves újságíró, Eddie Brock (Tom Hardy) testébe kerülve hirtelen "jóvá válik". Ez a Venom lesz az, aki Eddie -vel együttműködve megakadályozza végül a gonosz idegenek (vagyis a "rossz Venom") előretörését és világpusztítását. 

Ha pro és kontra vizsgáljuk a filmet, vagyis a pozitívumait és negatívumokat akarjuk összeszedni, akkor a mérleg egyértelműen pozitív irányba billen. De nézzük sorban, előbb a pozitívumokat:

  • - 1 - A legnagyobb pozitívum és elismerés a Venomban, maga Tom Hardy. Óriásit alakít ugyanis, ezernyi arcát megmutatva. A film első negyedében rámenős újságíróként jelenik meg, aki mélyen elítéli a gazdag Carlton Drake -t, amiért emberkísérletek gyanújába keveredik, később pedig, az átalakulása kezdetén vicces oldalát is láthatjuk. A film végén már akció-sztárként szerepel, kőkemény jelenetekben felbukkanva. Karaktere végig megmarad a humor és a keménység határán, olyan "tomhardys" egyediséggel.
  • - 2 - Ugyancsak pozitívum a forgatókönyv logikus felépítése, mely élvezhető formában építkezve adagolja a néző számára az izgulni-valót. Fokozatosan pillanthatunk a gonosz Drake "kártyáiba" és ismerhetjük meg ármánykodásait. Azt, ahogyan embereket áldoz fel kísérleteihez, a Földre került ismeretlen életforma számára ideális gazdatesteket keresve. Később a film tempója felgyorsul, amikor képbe kerül Eddie Brock (Tom Hardy) alakja is, akivel a belé kerülő parazita már hatékonyan képes együttműködni. Kiegészítik egymást, sőt idővel már Eddie tudja befolyásolni a benne élő Venomot (és nem fordítva). Zárásként pedig a megmérkőzés a gonosz Venommal keretbe foglalja az egészet. 
  • - 3 - Pozitívum, hogy a script nem elégszik meg a gonosz Venom bemutatásával és nem reked meg ezen a szinten a sztori, hanem megjelenít egy csavart is: egy másik Venomot, mellyel szembeszáll az Eddie -ben lévő parazita. A film idővel a jó és rossz küzdelmévé válik, melyet élvezetes akciókkal szemlélhetünk végig.
  • - 4 - Tetszetősek a lendületes scene -k, a két Venom küzdelméről (CGI ide vagy oda) és Tom Hardy számtalan jelenete is ütős. Jól megcsinált maga a Venom is, melyet pár alkalommal közelről szemlélhetünk meg.
  • - 5 - Pozitívum, hogy a könnyed humor végig része a filmnek, leginkább Tom Hardynak köszönhetően. Mindig ülnek beszólásai, gegjei, a legdurvább jelenetek alatt is. 
  • - 6 -Végül nekem nagyon bejön, hogy az Eddie -ben lévő Venom "megszelídül" és végül Eddie által teljes mértékben irányíthatóvá válik. 

venom2.jpg

És most a negatívumokról:

  • - 1 - A film a műfajok határán egyensúlyoz: nem nevezhető sci-finek, de horrornak is gyengécske, vígjátéknak viszont meglehetősen hard. Fleischer egyik irányban sem kötelezi el filmjét, ami kicsit a minőség rovására megy. Jobbat tett volna a sztorinak, ha a forgatókönyv és rendezés jobban bevállalja a keménységet és nem light-versiont nézhetünk 112 percben. Egyszerűbben mondva: több horror és kevesebb matiné nagyságrendekkel növelhette volna a film élvezhetőségét. 
  • - 2 - Túl sok a CGI, főleg a túlságosan meseszerűre sikeredett Venom-harc esetében. Látványtechnikailag ütősebb lett volna több eredetiség és hihetőbb kivitelezés.
  • - 3 - Kevés az izgalom. Igazából az van, hogy készítettek egy szörnyes filmet, megszelídített szörnyekkel. Valahogy kiherélték Venom alakját és innentől kezdve amikor rettegnünk kellene egy-egy jelenetnél, (amikor például leharapja a manusok fejét), csak mosolygunk és a rettegésből lágy borzongás marad csupán. Ez egy szörnyes film esetében nem túl szerencsés reakció. 
  • - 4 - Végül negatívum, hogy a sztori bár jól felépített, igazából meglehetősen sekély, mert valójában csak két idegen életforma ide kerüléséről és megmérkőzéséről szól, melyben plusz szereplőként keveredik egy emberi karakter is. Ennyi. Nem kapunk fordulatokat, nem nagyon van meglepődni való, nincs valódi konfliktus, komplikáció, bonyodalom, dilemma ... stb. 

Összefoglalva Fleischer Venomja Tom Hardy alakítása révén élvezetes, látványos, de nagyon leegyszerűsített és horrorokhoz mérten túlságosan felhígított akciófilm, vígjátéki elemekkel. Kicsit amolyan Deadpool mintára lájtos akció-vígjáték inkább, mint kőkemény szörny-film. Mégis azt mondom: szórakoztató alkotás amit Tom Hardy miatt mindenképp érdemes megnézni. Ajánlom Marvel fanoknak, Hardy-rajongóknak és azoknak, akiknek a Deadpool jellegű viccesen-véres fantasy-akciók bejönnek. Értékelésem: 75%.

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

4csillag.jpg

logo.jpg

2019.01.06.(17:24) 

Címkék: Tom Hardy, Venom