Az Alien és Predator franchise [39.]

Az 1979-es esztendőtől kezdődően a filmvilág rendszeresen visszatérő elemét jelentik a „Ragadozó” és „Alien” filmek. A két franchise (mely egy ponton össze is kapcsolódott) összesesen 12 filmet produkált a világ film- és szörny rajongói számára, amivel mellesleg beelőzte a Star Wars űreposz sikerszériáját (legalábbis a darabszámot illetően). Ami a 12 rész megoszlását illeti: a Ragadozó történetét feldolgozó epizódokból eddig 4 készült, míg az Alien sztorikból 8, amibe beleszámítandóak az úgynevezett versus fejezetek is melyekben összehozták – valamilyen isteni sugallattól vezérelve (vagy nézettségnövelő ötlettől hajtva) – a két kozmikus szörnyet. A versus részek: Alien vs. Predator (2004), Aliens vs. Predator: Requiem (2007).  

alien_predator1.jpg

Először is tekintsük át, hogy pontosan milyen sorrendbe, címmel és értékelésekkel születtek meg a két franchise epizódjai. Az értékelésekhez az IMDb pontozását vettem "kölcsön".

Ragadozó (Predator) filmek:

 1. Ragadozó (1987) IMDb: 7,8
 2. Ragadozó Los Angelesben (1990), IMDb: 6,3
 3. Ragadozók (2010), IMDb: 6,4
 4. Predator - A ragadozó (2018), IMDb: 5,4

Alien filmek:

 1. Nyolcadik utas a halál (Alien) Ridley Scott, 1979., IMDb: 8,4
 2. A bolygó neve halál (Aliens) James Cameron, 1986., IMDb: 8,3
 3. A végső megoldás: Halál (Alien 3) David Fincher, 1992., IMDb: 6,5
 4. Alien 4.: Feltámad a halál (Alien: Resurrection) Jean-Pierre Jeunet, 1997., IMDb: 6,2
 5. A Halál a Ragadozó ellen. (Alien vs. Predator) Paul W.S. Anderson, 2004., IMDb: 5,6
 6. A Halál a Ragadozó ellen 2 (Aliens vs. Predator: Requiem) Colin Strause, 2007., IMDb: 4,7
 7. Prometheus. Ridley Scott, 2012 IMDb: 7
 8. Prometheus: Covenant Ridley Scott, 2017 IMDb: 6,4

Itt pedig a kedvenc képem következik egy Alienről, a maga teljes fenséges és rémisztő megjelenésében. Íme:

alien_kep2.jpg

Ahogyan az IMDb pontszámokból is látszódik, a legújabb részek - a Ragadozó filmeknél a 2018-as legújabb Predator, az Alien filmeknél pedig a 2017-es Covenant - nem hoztak túl nagy sikert a két franchise számára. Az előbbinél az infantilis módon gyenge sztori (és forgatókönyv), az utóbbinál pedig a szegényes látványvilág, a fantáziátlanság  és a sokkal jobb Prometheus -szal való összevetés okozta nagyrészt a mérsékelt lelkesedést. Mégis elmondhatjuk, hogy összességében sikeresnek tekinthetőek a Predator és Alien mozik

Kérdés azonban: minek köszönhető ezeknek az alkotásoknak a közkedveltsége? A válasz: az átélhető félelem,  a harc, a látvány, az izgalom és a különleges fantáziavilág. Mind az öt jellemzi ugyanis a legjobbakat a két franchise -ban. Ezek egyébként, a Nyolcadik utas a halál (8,5), A bolygó neve halál (8,4), a Ragadozó (7,8) és a Prometheus (7,0).

Az Aliennel a filmtörténet legfélelmetesebb szörnye született meg 1979-ben, Hans Rudolf Giger segítségével, aki 1980-ban Oscart is kapott az Alien jelmezért. A valóban ijesztő jelmezbe egyébként annak idején a 208 centis, nigériai Boleji Badejo bujt. A fiatalember sajnos ma már nem él, 1992-ben, alig 39 évesen elhalálozott (sarlósejtes vérszegénységben). Az itt következő képen ő látható:

alien_bolaji_badejo.jpg

A Ragadozó alakját 8 évvel később hozták létre és a végeredmény szintén a frászt hozta a mozi-nézőkre. A hatalmas termetű, szinte sebezhetetlen, hatékony és brutális fegyverekkel ellátott, gerinc-kitépő szörny-humanoid mindenki fantáziáját megragadta. A predator elrettentő testi adottságaihoz csúcstechnológiájú álcázás, vállról induló rakéta-berendezés és különleges kézifegyverek, szúró-vágó eszközök sokasága társul. Tegyük hozzá: egy rémpofával együtt, mely valódi lázálom mindannyiunk számára.  Nézzük csak:

predator4.jpg

Az Alien mozik esetében a sikerhez (Hans Rudolf Giger mellett) kellett még három másik tehetséges kulcsember közreműködése is, az egyik Alan Dean Foster, a másik Sigourney Weaver, a harmadik pedig Ridley Scott (korunk egyik legjobb rendezője). Foster 1979-ben regény formájában írta meg az Alien alaptörténetét - amiből Dan O'Bannon és Ronald Shusett szinte azonnal forgatókönyvet készített - Sigourney Weaver sikerre vitte Ripley hadnagy alakját, Ridley Scott pedig óriási filmet rendezett 1979-ben (melynek sikerét 2012-ben majdnem sikerült megismételnie a Prometheus -szal, de meg sem közelített a Covenant –tel).

Érdekes módon a versus filmek - azaz a két lény (alien - predator) "összehozása", egymásnak eresztése - már nem hoztak nagy sikert, mindkét kísérlet, a 2004-es és 2007-es versus film is 6 pont alatt maradt az IMDb szavazóknál. A producerek által várt dupla siker tehát nem jött be, pedig (főleg az első versus epizódnál) látvány-gazdag jelenetek kerültek "bevetésre".

alien_predator5.jpg

Az Alien és Predator szörnyekkel való harc az emberi találékonyság küzdelme a nyers erővel, melyet biztonságos kényelemből szemlélve élhetünk át. Az Alien moziknál még egy hátborzongató adalékot is kapunk: egy földönkívüli organizmus elképesztő szaporodási ciklusát, mely egyszerre gusztustalan és rémisztő (tojás => peterakó arctámadó => mellkas-robbantó mini-alien => kifejlett alien). Mindezek mellett: savas vér, elpusztíthatatlan, fémkemény 2,5 méter magas test, mindent áttörő belső állkapocs, hosszú erős, fegyverként használható farok. Az alienek félelmetesek és legyőzhetetlenek (legalábbis amíg nem találkoznak Ellen Ripley -vel).

alienpredator6.jpg

Mindenkinek más-más alien illetve predator film a kedvence és tegyük hozzá: várhatóak még további epizódok is, így a rajongók nem maradnak rémálmok nélkül az elkövetkező években sem. 

Ha érdekesnek találtad, várunk FB oldalunkon is!

filmelemzo_szeles.jpg

2020.02.22.12:24

Címkék: Alien, Predator